Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kahvilakäynnillä tehdään hyvää: Tikkurilassa voi ostaa kahvin tai lounaan tuntemattomalle tarvitsijalle ja Veromiehessä tukea museota

Kahvilasta lähdetään yleensä tyytyväisenä. On nautittu vaikkapa hyvä kahvi ja leivonnainen tai mukavasti täyttävä lounas. Kahvilakäynnistä voi saada vieläkin paremman mielen, jos osallistuu samalla hyväntekeväisyyteen.

Niin voi tehdä Vantaalla ainakin Laura Kaffilassa Tikkurilassa ja Kahvila Yläpilvessä Veromiehessä.

Lauran Kaffila avasi ovensa tämän vuoden alussa samaan aikaan, kun Tikkurilan uusi kirkko, sillä kahvila sijaitsee kirkkorakennuksen katutasossa. Kahvilayrittäjien kilpailutuksessa oli toiveena, että kahvilassa olisi mahdollista ostaa vaikkapa kupillinen kahvia tuntemattomalle tai tehdä jotain muuta "hyvää".

Tarjouskilpailun voitti Helsingissä lounasravintolaa pitävä vantaalainen Laura Kuusisto. Hänen kahvilassaan jokaisesta ostetusta kahvikupillisesta menee 10 senttiä hyväntekeväisyyteen ja sen lisäksi voi ostaa 2–10 euron arvoisia lahjakortteja, jotka annetaan Tikkurilan seurakunnan diakoniatyölle. Diakoniatyöntekijät jakavat ne asiakkailleen.

Hyvää voi Lauran Kaffilassa tehdä pikkurahalla, sillä kalleimmalla kympin lahjakortilla voi nauttia lounaan ja jälkiruoaksi kahvin tai teen.

Kuusisto kertoo, että lahjakorttien vastaanotto asiakkaiden keskuudessa on ollut hyvä.

– Moni sanoo, että onpas kiva ajatus.

– Joku voi ostaa useamman lahjakortin kerralla ja toinen yhden. Jotkut tulevat ihan varta vasten ostamaan lahjakortin ja on myös niitä, jotka ostavat sellaisen hetken mielijohteesta.

Yleensä lahjakortin Lauran Kaffilaan saa taloudellisen avustamisen yhteydessä.

– Esimerkiksi silloin, kun avuntarvitsija ei ole moneen päivään syönyt lämmintä ruokaa, kertoo Tikkurilan seurakunnan diakoni Johanna Lehmusmies.

– Käytämme diakonista harkintaa. Meille tullaan moninaisista syistä, hän jatkaa.

Myös vaikkapa läheisen kuoleman vuoksi tukea tarvitseva voi saada kahvilahjakortin, jolloin on syy mennä kahvilaan ja nähdä muita ihmisiä.

Lehmusmies kertoo, että he ovat olleet diakoniatyössä positiivisen yllättyneitä lahjakorteista ja niiden määrästä. Niitä on saatu joka kuukausi runsaasti.

– Lahjakortin saajat ovat olleet liikuttuneita, että ventovieraat ihmiset ajattelevat heitä.

Kahvila Yläpilvi sijaitsee nimestään huolimatta maantasalla Suomen ilmailumuseon yhteydessä Veromiehessä. Kahvila on ollut yrittäjän hoidossa, mutta korona-aika pakotti lounaskahvilayrittäjän luopumaan siitä viime vuoden kesällä.

Lokakuussa 2020 museo ryhtyi pitämään kahvilaa omin voimin, sillä museo ilman kahvilaa ei ole nykyaikaa. Museokävijä odottaa voivansa istahtaa kahville museokäynnin yhteydessä. Varsinaista lounasta kahvilassa ei enää tarjoilla, mutta suolaista ja makeaa on myynnissä monipuolisesti.

Kaikki tulot, jotka kahvilasta tulevat menevät museolle eli kahvittelulla Yläpilvessä voi tukea museon toimintaa. Tavoitteena on, että kahvilatuloilla saadaan katettua raaka-aineet, työvoimakulut ja laitehankinnat.

Kahvilaa hoitaa oma henkilökunta.

– Kaikki tekevät kaikkea, kertoo asiakaspalveluvastaava Veera Sandgren.

Kahvila haluaa käyttää mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita. Niinpä muun muassa heidän teensä on Forsmanilta ja leivonnaiset kotileipomo Merintasta.