Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan suosituin bussilinja 562 lakkautetaan ja sen tilalla aloittaa uusi runkolinja 570 ensi maanantaina – bussi ei pysähdy kaikilla pysäkeillä

Joukkoliikenne: Uusi runkolinja kulkee Mellunmäestä lentoasemalle saakka.

Käyttäjämäärältään Vantaan suosituin bussilinja 562 lakkaa olemasta, kun sen tilalla aloittaa uusi runkolinja 570 maanantaina 16. elokuuta.

Runkolinja tuo mukanaan monta muutosta, kuten sen, että toinen pääteasema vaihtuu Aviapoliksen asemasta Helsinki-Vantaan lentoasemaksi ja samalla reitti siirtyy kulkemaan Pakkalantien sijaan Toista savua kohti Tikkurilantietä.

Suurin muutos on se, ettei oranssi-valkoinen 570 pysähdy matkan varren jokaisella pysäkillä. Poistuvia seisakkeita on yhteensä 23.

Hakunilalainen Merja Ikonen ei ole vielä perehtynyt poistuviin pysäkkeihin, mutta arveli, että oma lähin pysäkki on poistuvissa. Se tietää hieman pidempää kävelymatkaa pysäkille.

Hakunilan keskustasta poistuvat pysäkit Liinakkokuja, Raudikkopolku ja Hepopolku.

Maarinkunnaalla asuva Pentti Saukkonen asioi tällä kertaa Porttipuistossa ja jää 562:sta pois Pelto-ojantien pysäkillä. Se on yksi niistä pysäkeistä, joilla 570 ei pysähdy. Porttipuistoa palveleviksi pysäkeiksi jäävät Vanhan Porvoontien risteyksessä sijaitsevat pysäkit.

562:n kulkeminen on ollut epävarmaa.

Kari Puusaari

Saukkonen sanoo, että 562 on ollut hyvä yhteys myös Jumboon. Häntä ei ole bussin hitaus haitannut, mutta kävelymatka pysäkille ei saisi pidentyä.

Hakunilasta bussiin nousee Kuninkaalassa asuva Kari Puusaari. Hän uskoo, että runkolinja parantaa linjan täsmällisyyttä.

 – 562:n kulkeminen on ollut epävarmaa. Joskus bussien väli on 20 minuuttia ja sitten niitä tulee kaksi peräkkäin.

Puusaarta ei haittaa, vaikka pysäkkiväli pitenee.

Bussin pysähtyessä muun muassa käyttöasteen perusteella vain valikoiduilla pysäkeillä, sen kulku on nopeampaa kuin nykyisen 562:n. Helsingin seudun liikenteessä ei kuitenkaan vielä osata tarkkaan sanoa, kuinka paljon matka-aika lopulta lyhenee.

– Täytyyhän sen nopeutua, kun pysäkkejä jää pois, sanoo HSL:n osastonjohtaja Tero Anttila.

Matkanteon nopeutuminen selvinnee loka–marraskuun vaihteessa, kun loma- ja pyöräilykaudet ovat ohitse ja huononevien liikenneolosuhteiden vaikutukset alkavat näkyä liikenteen kulussa. Aikataulua päivitetään ja uutta suunnitellaan sen mukaan.

Ajoaikoja lyhentävät lisäksi liikennevaloetuudet ja se, että runkolinjan busseihin voi nousta myös keskiovesta eikä matkalippua tarvitse näyttää kuljettajalle toisin kuin normaalinjoilla.

Sähköllä kulkevia nivelbusseja Vantaalle on tulossa vuoden kuluttua.

Syysliikenteen alkaessa 16. elokuuta Itä-Vantaan bussilinjoihin tulee muitakin muutoksia. Muun muassa bussien 721 ja 731 päätepysäkki Helsingissä muuttaa Rautatientorilta Hakaniemeen. Lisäksi 711 alkaa kulkea Tikkurilasta Hakaniemeen ja 712 sekä 722 korvataan uusilla linjoilla.

Linja 717 Rautatientorilta kulkee jatkossa päivällä 20 minuutin välein reittiä Rautatientorilta Jakomäkeen, Vaaralaan, Hakunilaan, Nissakseen, Kolohonkaan, Honkanummelle, Maarinkunnaalle ja Jokiniemen kautta Tikkurilaan.

Lisäksi muun muassa linjan 587 reitti muuttuu Korsossa siten, että juna-asemalta se menee Vierumäkeen ja poistuvalla osuudella Leppäkorpeen liikennöivät linjat 736 ja 739. Linjojen 631 ja 735 reitit muuttuvat Korson keskustassa siten, että ne kulkevat reittiä Otavantie–Peltomyyränkuja–Urpiaisentie.

Linja 734 on uusi liityntälinja Jokivarresta Metsolan kautta Korson asemalle.