Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Laura, 29, ja Katri, 30, panivat alulle ilmiön, joka ravistee suomalaisia – "Juomattomat ihmiset ärsyttivät minua"

Tipattomuus: Katri ja Laura lopettivat juomisen ja saivat aikaan ihmisiä ravistelevan ilmiön. Raittius yleistyy naisten ja alaikäisten keskuudessa.

Laura Wathén, 29, ja Katri Ylinen, 30, perustivat Darravapaa-Instagram-tilin viime maaliskuussa. Muutamassa kuukaudessa sivustolle on kertynyt jo yli 14 000 seuraajaa.

– Vertaistuelle on tilausta. Olemme selkeästi myös onnistuneet puhumaan kielellä, joka resonoi monella eri tasolla, sanoo Wathén.

Darravapaan seuraajissa on Wathénin mukaan nimittäin myös niitä, jotka suhtautuvat ilmiöön kriittisesti tai jopa ärsyyntyvät siitä.

Vuonna 2019 alkoholin käytön lopettanut Ylinen kutsuu itseään eläköityneeksi kärkiryyppääjäksi.

– Olin aina se, joka jo keskiviikkona alkoi lähetellä viestejä, että juhlat viikonloppuna ja kaikki juo. Juomattomat ihmiset vain ärsyttivät minua.

Keskiviikkoillat sekä viikonloput kuluivat illanistujaisissa, joihin kuului aina alkoholi. Arki kului jatkuvasti pienessä krapulassa.

Alkoholi on ainoa päihde, josta kieltäytymistä joutuu perustelemaan.

– En luokitellut itseäni alkoholistiksi. Raitistumistarinat ovat ehkä hevimpiä. Mutta en kuitenkaan koskaan lähtenyt vain yksille tai kaksille. Olin aina se, joka muiden lähdettyä kotiin alkoi soitella, olisi joku vielä liikenteessä.

Wathén kertoo olleensa ahkera bilettäjä, joka lopetti alkoholinkäytön 19-vuotissynttäreillään. Juhlat päättyivät rajuun oksentamiseen.

– Seuraavana päivänä vannoin, etten enää juo, koska alkoholi maistuukin niin pahalta. Ajatustyötä olin tehnyt jo paljon aikaisemmin.

Taustalla oli masennusta, oman sosiaalisuuden lisäämistä alkoholilla, seuraavan päivän kankkunen ja huono fiilis.

– Odotin viikolla aina seuraavaa viikonloppua, että pääsen rentoutumaan ja pitämään hauskaa. Koen oman juomiseni olleen myös itselääkintää ADHD:seen, jonka diagnoosin sain myöhemmin, 28-vuotiaana.

Alkuun kaikki eivät ymmärtäneet Wathénin päätöstä. Alkoholittomat ihmiset kuulevat usein kyseenalaistusta juomattomuudestaan. Siksi myös Wathén pelkäsi muiden silmissä olevan tiukkapipo ja ilonpilaaja.

Tässä tilanteessa muutama vuosi sitten kaksikon tiet kohtasivat Instagramissa.

– Aloimme miettiä, että voisimmeko laajentaa ajatusta raitistumisesta ihmisiin, jotka eivät vain käytä alkoholia. Alkoholi on ainoa päihde, josta kieltäytymistä joutuu perustelemaan, sanoo Ylinen yleisistä odotuksista.

Myös Wathén sanoo joutuvansa ajoittain edelleenkin selittämään juomattomuuttaan.

– Aina pitäisi olla joku syy. Halusimme alkaa ravistella ajatuksia siitä, minkälaisessa alkoholimaailmassa elämme.

Entä mikä raitistumisessa on ollut parasta?

– Suhde itseen on parantunut. Kuuntelen itseäni paremmin. Paitsijäämisen pelko on hävinnyt. Myös ihmissuhteet ovat parantuneet ja syventyneet. Olen nyt paremmin läsnä, toteaa Ylinen.

Myös Wathén liputtaa itsetuntemuksen puolesta.

– Kun lopettaa alkoholin käytön, joutuu opettelemaan olemaan oma itsensä.

Alkoholi muuttaa ihmistä. Wathénin tapauksessa se teki hänestä sosiaalisemman kuin mitä on.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Janne Härkönen sanoo, että Darravapaassa on yhtymäkohtia maailmalla levinneeseen sober curious -ilmiöön, jossa kannustetaan kyseenalaistamaan omia alkoholitottumuksia myös ilman alkoholiongelmaa.

– Tutkijan näkökulmasta tämä menee samoihin ilmiöihin kuin mitä muitakin on liikkeellä. Terveellisiä elämäntapoja haetaan muistakin asioista kuin ruoasta ja liikunnasta.

Erityisesti naisilla raittius on yleistynyt. THL:n vuodelta 2019 olevassa tutkimuksessa 15 prosenttia naisista kertoi olevansa raitis eli ei ollut juonut alkoholia viimeiseen vuoteen. Vuonna 2016 luku oli 10 prosenttia.

Miehillä vastaava prosentti on noussut 10:stä 12:een. Yhdeksäsluokkalaisista 40 prosenttia ei käyttänyt alkoholia. Mukana oli 264 koulua ympäri Suomen.

– Raittius on ollut kovassa kasvussa vain alaikäisten keskuudessa 2000-luvulla.

Darravapaan perustaminen on tuonut molempien elämään paljon uusia tuttavuuksia. Instagram-tilillä keskustelu käy vilkkaana. Yhdessä on jo järjestetty joogaharjoituksia, retki Vallisaareen ja tarkoituksena on järjestää alkoholittomia juhlia.

Tipattomassa elämäntavassa ulkopuolisuuden tunne on asia, mikä Wathénia ärsyttää.

– Alkoholi näyttelee monesti kolmivaiheista roolia juhlissa. On alkoholillisten juhlajuomien suunnittelua, itse juhla ja sen jälkeistä jälkipyykkiä. Tähän en samalla tavalla enää osaa päästä mukaan, mutta yritän keskittyä esimerkiksi samaan ruuan kanssa.