Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljä vinkkiä vesiliirron välttämiseen – Hyvätkään renkaat eivät pelasta, jos nopeutta on liikaa

Kesärenkaiden riittävä urasyvyys vaikuttaa ajoturvallisuuteen erityisesti märällä kelillä. Hyvätkään renkaat eivät pelasta, jos ajonopeutta on liikaa tilanteeseen nähden.

Jos urasyvyyttä on liian vähän, auto joutuu helpommin vesiliirtoon. Huonokuntoisilla renkailla myös jarrutusmatkat ovat pidempiä kuin hyväkuntoisilla renkailla ajettaessa.

Renkaiden pito tiestä katoaa sitä matalammassa ajonopeudessa, mitä vähemmän renkaassa on urasyvyyttä.

Lain mukaan kesärenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 1,6 millimetriä. Renkaan märkäpito heikkenee ja jarrutusmatka pidentyy merkittävästi jo silloin, kun urasyvyyttä on alle neljä millimetriä.

Ajotavalla ja renkaiden urasyvyydellä on enemmän merkitystä kuin renkaan märkäpitoluokituksella, joka selviää renkaan EU-merkinnästä.

Ajan mittaan renkaiden kumiseos kovenee, jolloin renkaiden ominaisuudet eivät enää ole uudenveroiset. Jos renkaat ovat olleet käytössä yli kuusi vuotta tai jos renkaat on valmistettu yli 10 vuotta sitten, on uusien renkaiden hankkimisen aika.

Yleensä renkaat kuitenkin kuluvat vaihtokuntoon jo ennen kuin vuosia ehtii kertyä niin paljon, että renkaat pitäisi vaihtaa niiden iän vuoksi.

Neljä vinkkiä vesiliirron välttämiseen

Tarkista renkaiden urasyvyys, varsinkin jos edellinen tarkistus on ollut keväällä renkaanvaihdon yhteydessä. Suositeltava urasyvyys on vähintään 4 mm.

Tarkista renkaiden ilmanpaineet. Liian alhainen rengaspaine vaikuttaa auton ohjautuvuuteen ja ääritilannekäytökseen. Lisäksi polttoainetta kuluu enemmän kuin ajettaessa oikeilla paineilla.

Vältä urissa ajamista, sillä sadevettä kertyy niihin enemmän kuin muualle tielle.

Muista maltti, oikea tilannenopeus ja riittävä turvaväli sekä varaa matkantekoon tarpeeksi aikaa. Rankkasateella on hyvä ajaa jopa 15–20 km/h tavallista alemmalla nopeudella.