Vantaa ennen ja nyt: Keskiajan Vantaalle ei syntynyt aatelistoa, mutta papit olivat yhteiskunnan kermaa – ylelliset lasipikarit kertovat vieraiden kestityksestä

Kaksi Helsingin pitäjän kirkonkylän pappilan yhteydestä löytyneen böömiläisen lasipikarin sirpaletta, joissa hienoa lasinauhakoristelua. Sirpaleet ovat Suomen Kansallismuseon kokoelmassa. Pekka J. Heiskanen/Vantaan kaupunginmuseo

Andreas Koivisto

Keskiajan Vantaalle, eli Helsingaan, ei vielä 1300-luvulla syntynyt aatelistoa Varsinais-Suomen ja Hämeen tapaan. Se viittaisi siihen, että Helsingan läheisyydessä ei sijainnut päällikkökuntia korkea-arvoisine johtajineen, vaan seudulla asui tavallisia talonpoikia ja itsensä metsästämällä ja kalastamalla elättäneitä ihmisiä. He eivät ole jättäneet jälkeensä mahtavia kalmistoja ja hienoa esineistöä, jollaisia löytyy aiemmin mainituilta alueilta.

Yhteiskunnan ylintä tasoa Helsingassa edusti papisto. Vantaan kaupunginmuseon tekemillä arkeologilla kaivauksilla on Helsingin pitäjän kirkonkylän keskiaikaisen pappilan yhteydestä löytynyt rikasta ja hienoa löytöaineistoa.

Yksi esimerkki on 1300-luvulta peräisin olevat lasipikareiden sirpaleet. Lasipikarit olivat kallista tuontitavaraa Böömistä, joka sijaitsi nykyisen Tšekin ja Saksan pohjoisosien ympäristössä.

Kirkonkylästä on löytynyt useiden erilaisten sekä 1300- että 1400-luvuilta peräisin olevien koristeellisten lasipikareiden sirpaleita. Muualla Vantaalla tehdyillä keskiaikaisten kohteiden kaivauksilla lasiastioiden paloja on tavattu vasta 1500-luvulta. Papit näyttävät siis kestinneen vieraansa tarjoamalla juomaa ylellisistä lasipikareista, kun muualla pitäjässä juomaa nautittiin lähinnä puuastioista.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut