Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punkkisyyni kannattaa yhä tehdä – punkki ei kavahda viilenevää säätä

Punkkikausi jatkuu vaikka sää on viilentynyt. Punkit eli puutiaiset saattavat liikkua vielä marraskuussa, jos sää on hyvin leuto ja kostea.

– Eläinlääkärin silmin punkkikausi alkaa nykyisin maaliskuussa ja jatkuu aina lokakuun tienoille. Yleisimmin koiranomistajat kysyvät neuvoa punkin irrottamiseen tai ovat huolissaan pureman aiheuttamasta turvotuksesta tai punotuksesta. Jonkin verran punkit aiheuttavat toki harmia myös ulkona liikkuville kissoille, kertoo tiedotteessa LähiTapiolan LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelun eläinlääkäri Eva Kaisti.

Hän neuvoo, että joka päivä tehtäviä punkkitarkastuksia kannattaa edelleen jatkaa, jos eläin liikkuu ulkona. On paras, että irrottaa punkin lemmikistä mahdollisimman nopeasti, jos sellaisen huomaa.

Punkkivälitteisiä sairauksia kuten borrelioosia voidaan ennaltaehkäistä erilaisilla lääkkeillä ja karkotteilla. Kaisti harkitsisi niiden käyttöä tarvittaessa vielä syys-lokakuussa.

Hän neuvoo tähän aikaan vuodesta lemmikkien omistajia varomaan ampiaisten läheisyydessä. Ampiaiset ovat usein vihaisempia ja ärhäkämpiä syksyllä.

Puutiaisia tavataan nykyisin ympäri Suomen. Monin paikoin niitä on yhä aikaisemmin keväällä ja myöhemmin syksyllä.

– Nykyisin punkkeja tavataan myös kaupunkien viheralueilla, eikä vain metsässä ja kunnon pusikossa. Keskikesän helle ja kuivuus saivat monet punkit vetäytymään maahan, mutta syksyn sateiden myötä ne voivat taas aktivoitua. Rutikuivassa maastossa punkki ei viihdy, mutta kostealla säällä se saattaa taas nousta kasvustoon vaanimaan isäntäeläintä, sanoo professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä.

Hänen mukaansa nyrkkisääntönä voi pitää, että jos lämmintä on viisi astetta tai enemmän, se todennäköisesti riittää joillekin punkkiyksilöille.

Leudot ja vähälumiset talvet suosivat sekä puutiaisia että niiden isäntäeläimiä.

Lue myös: Borrelioosin ilmaantuvuus seuraa jyrsijöiden runsauden vaihtelua – vaikuttaa ihmisten infektioriskiin

Lue myös: Kosteuden herättämät punkit vaanivat kaupungissakin – "50 tutkimuspaikasta taisi olla 3 sellaista, joista emme puutiaisia löytäneet"

Lue myös : Nyt tulee Punkkilive! Kanna kortesi kekoon ja ilmoita puutiaishavaintosi tuoreeltaan uuteen palveluun