Valtaosa 12–15-vuotiaista vantaalaisista on jo saanut koronarokotuksen – "Jotkut yksittäiset vanhemmat ovat ilmaisseet, etteivät halua lastaan rokotettavan"

Koululaisten maksuttomat, vapaaehtoiset rokotukset jatkuvat Vantaalla toistaiseksi.

Viime viikon maanantaina käynnistyneet 12–15-vuotiaiden koronarokotukset ovat sujuneet hyvin, kertoo Vantaan ehkäisevän terveydenhuollon palvelupäällikkö Piia Niemi-Mustonen.

– Ehdimme viime viikolla rokottaa noin 60 prosenttia 12–15-vuotiaista lapsista ja nuorista. Rokotuksia annettiin kaikille halukkaille maanantaista alkaen keskitetyillä ja pop up -rokotuspisteillä sekä keskiviikosta lähtien 21 ylä- ja yhtenäiskoulussa, Niemi-Mustonen selvittää.

Maanantailta ei ollut vielä saatavilla tuoreita rokotustilastoja. Tällä viikolla rokotukset jatkuvat pääosin keskitetyillä rokotuspaikoilla Myyrmäen Energia-areenalla, Tikkurilan kauppakeskus Dixissä, Hiekkaharjun Variassa ja Korson Lumossa.

– Rokotuksia jatketaan toistaiseksi. Kahdella koululla on tällä viikolla täydentäviä rokotuksia, koska osa oppilaista koki, ettei koulupäivän aikana ollut riittävästi aikoja tarjolla. Näistä tiedotetaan erikseen, Niemi-Mustonen kertoo.

Rokotteiden ottaminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Toimenpidettä varten huoltajat täyttävät suostumuslomakkeen. Tarvittaessa alaikäinen voi myös itse päättää rokottamisesta, jos terveysammattilainen arvioi, että hän kykenee päättämään asiasta.

– Rokotuksille on ollut paljon halukkuutta. Jotkut yksittäiset vanhemmat ovat ilmaisseet, etteivät halua lastaan rokotettavan. Myös jotkut nuoret ovat siitä kieltäytyneet. Osa pohtii vielä tilannetta. Emme kerää tilastoa kieltäytyneistä, Niemi-Mustonen kertoo.

Rokotuksen on viime viikolla saanut koulupäivän yhteydessä ilman ajanvarausta. Vantaalla käytetään 12–17-vuotiaiden kohdalla kahta samankaltaista mRNA-rokotetta eli BioNTech-Pfizer Comirnatya tai Moderna Spikevaxia.

– Sivuoireista ei ole tullut erityisiä tietoja. Tyypillisiä sivuvaikutuksia voivat olla rokotuskohdan arkuus ja lämmön nousu.

Niemi-Mustonen sanoo, että alle 12-vuotiaiden rokotukset aloitetaan Vantaalla, "jos näistä tulee kansallinen lainsäädäntö ja ohjeistus".

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut