Valtaosa 12–15-vuotiaista vantaalaisista on jo saanut koronarokotuksen – "Jotkut yksittäiset vanhemmat ovat ilmaisseet, etteivät halua lastaan rokotettavan"

Koululaisten maksuttomat, vapaaehtoiset rokotukset jatkuvat Vantaalla toistaiseksi.

Lapsille ja nuorille on annettu rokotuksia muun muassa Dixissä Tikkurilassa. Tiina Örn/arkisto

Tuomas Massinen

Viime viikon maanantaina käynnistyneet 12–15-vuotiaiden koronarokotukset ovat sujuneet hyvin, kertoo Vantaan ehkäisevän terveydenhuollon palvelupäällikkö Piia Niemi-Mustonen.

– Ehdimme viime viikolla rokottaa noin 60 prosenttia 12–15-vuotiaista lapsista ja nuorista. Rokotuksia annettiin kaikille halukkaille maanantaista alkaen keskitetyillä ja pop up -rokotuspisteillä sekä keskiviikosta lähtien 21 ylä- ja yhtenäiskoulussa, Niemi-Mustonen selvittää.

Maanantailta ei ollut vielä saatavilla tuoreita rokotustilastoja. Tällä viikolla rokotukset jatkuvat pääosin keskitetyillä rokotuspaikoilla Myyrmäen Energia-areenalla, Tikkurilan kauppakeskus Dixissä, Hiekkaharjun Variassa ja Korson Lumossa.

– Rokotuksia jatketaan toistaiseksi. Kahdella koululla on tällä viikolla täydentäviä rokotuksia, koska osa oppilaista koki, ettei koulupäivän aikana ollut riittävästi aikoja tarjolla. Näistä tiedotetaan erikseen, Niemi-Mustonen kertoo.

Rokotteiden ottaminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Toimenpidettä varten huoltajat täyttävät suostumuslomakkeen. Tarvittaessa alaikäinen voi myös itse päättää rokottamisesta, jos terveysammattilainen arvioi, että hän kykenee päättämään asiasta.

– Rokotuksille on ollut paljon halukkuutta. Jotkut yksittäiset vanhemmat ovat ilmaisseet, etteivät halua lastaan rokotettavan. Myös jotkut nuoret ovat siitä kieltäytyneet. Osa pohtii vielä tilannetta. Emme kerää tilastoa kieltäytyneistä, Niemi-Mustonen kertoo.

Rokotuksen on viime viikolla saanut koulupäivän yhteydessä ilman ajanvarausta. Vantaalla käytetään 12–17-vuotiaiden kohdalla kahta samankaltaista mRNA-rokotetta eli BioNTech-Pfizer Comirnatya tai Moderna Spikevaxia.

– Sivuoireista ei ole tullut erityisiä tietoja. Tyypillisiä sivuvaikutuksia voivat olla rokotuskohdan arkuus ja lämmön nousu.

Niemi-Mustonen sanoo, että alle 12-vuotiaiden rokotukset aloitetaan Vantaalla, "jos näistä tulee kansallinen lainsäädäntö ja ohjeistus".

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut