Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Murrot ja ilkivalta yllättivät asukkaat vantaalaisessa arvokorttelissa – "Ajattelin asuntojen korkean hintatason takaavan turvallisuuden"

Koti: Hintavaan kortteliin Tikkurilaan muuttaneet olettivat talon olevan lintukoto. Toisin kävi. Toistuvat murrot ja ilkivalta luovat turvattomuutta, vaikka omaa omaisuutta ei varastettaisi.

Kellarimurrot ja ilkivalta piinaavat Tikkurilan paraatipaikalla sijaitsevaa taloyhtiötä.

Nuori nainen muutti Kielotien varrella sijaitsevaan Valon kortteliin muutama kuukausi sitten. Hän oli kuullut Valon korttelin olevan Kieltotornin tavoin Tikkurilan maamerkkejä.

– Ajattelin asuntojen korkean hintatason takaavan turvallisuuden. Oletin tämän taloyhtiön olevan rauhallinen lintukoto.

Olettamus osoittautui vääräksi.

– Levottomuudet ovat taloyhtiössämme arkipäivää, toteaa nainen, joka haluaa pysyä nimettömänä.

Hän kertoo, että lukittuihin varastoihin on murtauduttu useasti, jopa peräkkäisinä öinä.

– Murtoja tapahtuu lähes jokaisessa rappukäytävässä. Kahden viikon aikana on varastettu polkupyöriä ja häkkivarastojen irtaimistoa. Taloyhtiössä on myös tehty ilkivaltaa: hissipaneeli ja ulko-oven kahva on revitty rikki. Korjausta odotellaan vieläkin.

Toinen samassa korttelissa asuva nainen kertoo, ettei häneltä itseltään ole varastettu mitään, mutta hän on lukenut murroista ja ilkivallasta korttelin Facebook-sivuilta. Tekijöistä ei ole tietoa.

– Toistaiseksi osassa taloja on kevyt valvonta eli vartija käy joskus pyörähtämässä kellarissa. Nyt minunkin talooni on tulossa lisää valvontaa.

Nainen kertoo saaneensa vastikään tietoa tehostettavasta vartioinnista.

– Infoa tuli myös siitä, että kaikki vakavat häiriöt tulee ilmoittaa poliisille ja pienemmät asiat isännöintiin. Niinhän on kyllä ennenkin toimittu.

Osassa rappuja on naisen mukaan edelleen ovikoodit. Se lisää hänen mielestään turvattomuutta.

– On ihan älytöntä, että ovista pääsee koodeilla, koska kaikilla on myös ovipuhelin. Veikkaamme, että ovikoodeja ja kulkulätkiä on väärissä käsissä. Lätkiä on ilmoitettu hävinneeksi ja mistä tietää, vaikka niitä olisi annettu eteenpäin.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo ovikoodien olevan turvallisuuden kannalta ongelmallisia.

– Jokaisen asukkaan tulisi tarkoin pohtia, kenelle hän luovuttaa ovikoodin.  Ovikoodeja saatetaan jaella sinne ja tänne. Koodeja luovutetaan Facebook-kirpputoreilla, kavereille ja ruokaläheteille. Riskit kasvavat sitä mukaan, mitä useammalla on tiedossa ovikoodi.

Ovikoodi ei kuitenkaan ole salaisuus. Asukkaita ei voi Pynnösen mukaan virallisesti kieltää luovuttamasta sitä eteenpäin.

– Vastuu on jokaisella asukkaalla.

Pynnönen puhuu talon kuoresta. Taloyhtiössä tulisi olla tiedossa, ketkä kaikki pääsevät "kuoren" lävitse taloyhtiön tiloihin.

Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Matti Latvala toteaa kellareihin ja muihin taloyhtiöiden yleisiin tiloihin tehtävien murtojen olevan Vantaalla todella yleisiä. Niitä tapahtuu arviolta viikoittain.

Latvala listaa keinoja, joilla murtoja voi ennaltaehkäistä.

– Taloyhtiöiden ulko-ovien lukitusjärjestelmien tulisi olla ajanmukaisia. Sisäänpääsyn pitäisi olla mahdollista vain taloyhtiön asukkailla tai heidän luvallaan. Tuntemattomia henkilöitä ei tulisi päästää porraskäytävään tai kellaritiloihin.

Yhteisöllisyys lisää turvallisuutta, Pynnönen vinkkaa. Mitä paremmin taloyhtiössä tunnetaan muut asukkaat, sitä helpompaa on huomata talossa liikkuvat vieraat.

Latvala lisää piha-alueen ja yleisten tilojen valaistuksesta huolehtimisen olevan yksi niistä keinoista, joilla ilkivaltaa ja murtoja voidaan pyrkiä ennaltaehkäisemään.

Kellarikomeroissa tai pyörävarastossa ei myöskään kannata säilyttää kovin arvokasta omaisuutta.

Pynnönen kehottaa kertaamaan oman vakuutuksensa ehdot ennen kuin vie tavaroita varastoon säilöön.

– Muistan lukeneeni jonkin yhtiön vakuutusehdoista, ettei esimerkiksi kellarikomerosta vietyjä golfmailoja korvata.

Jutun kuvatekstiä muokattu 20.8. klo 10. Jutussa luupin alla on kortteli, ei maamerkkinä toimiva korkea talo.