Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 2 000 opiskelijan oppilaitoksen suunnitelma etenee – Varian uusi toimipiste tulee Vehkalan aseman länsipuolelle lähivuosina

Varia aikoo keskittää toimintaansa kolmeen paikkaan vuoteen 2025 mennessä.

Vantaan Vehkalaan hahmotellaan hyvää vauhtia uutta ammatillista oppilaitosta.

Kyseessä on Vantaan ammattiopisto Varian toimipiste, joka sijoittuu Kehä III:n ja Kehäradan risteysalueen lähelle Vehkalan aseman länsipuolelle. Oppilaitos tarjoaa tilat 2 130 opiskelijalle.

Vantaan opetuslautakunta ja tekninen lautakunta hyväksyivät osaltaan tällä viikolla Vehkalan toimipisteen yhdistetyn tarveselvitys-hankesuunnitelman ja 78,2 miljoonan euron tavoitehinnan. Näitä on tarkoitus käyttää suunnittelutyön pohjana.

Kaupunginhallitus päättää lopullisesti asiasta 6. syyskuuta.

Vantaan taloussuunnitelmassa 2021–2024 Vehkalan ammatillinen oppilaitos on esitetty toteutettavaksi kaupungin omistaman VTK Kiinteistöt Oy:n hankkeena.

Toimipisteen rakentamista perustellaan pitkälti lähivuosina kasvavalla opiskelijamäärällä ja tilatarpeella. Nykyiset opetustilat eivät riitä kasvua ajatellen.

Vehkalan opetuspaikassa opiskellaan aikanaan sosiaali- ja terveysalaa, sähkö- ja automaatioalaa, tieto- ja tietoliikennetekniikkaa, autoalaa, lentokonealaa ja logistiikka-alaa. Rakennus on mitoitettu 250 työntekijälle.

Rakennuspaikan asemakaava on hyväksytty, ja tontille on jo tehty rakentamista valmistelevia töitä vuonna 2019.

Asemankaavan vaatimuksen mukaan vähintään puolet toimipisteen käyttämästä energiasta tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla. Suunnitelmissa on maalämpöjärjestelmän ja aurinkoenergian hyödyntämistä.

Ammattioppilaitoksen kokonaislaajuuden on suunniteltu olevan 23 830 neliömetriä.

Toimipisteen tarveselvitys hyväksyttiin lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa 2019. Tuolloin hyväksytty kustannusennuste oli noin 82,8 miljoonaa euroa.

Tavoitehinta on tästä pienentynyt, sillä hankejohtoryhmä on linjannut, että Vehkalan suunnitelmaa edistetään vähän alkuperäistä suppeammalla koulutustarjonnalla ja opiskelijamäärällä.

Nykyisin Vantaan kaupungin omistama Varia toimii Hiekkaharjussa, Koivukylässä, Aviapoliksessa ja Myyrmäessä.

Vuoteen 2025 mennessä kaupunki aikoo tehostaa ja keskittää Varian toimintoja sekä karsia opintotarjonnan päällekkäisyyksiä siten, että ammattiopiston toimintaa on Vehkalassa, Hiekkaharjussa ja Tikkurilan Oppimiskampuksessa. Samalla Vantaa haluaa varmistaa, että opetus järjestetään nykyaikaisissa ja terveellisissä tiloissa.