Vantaa päätti vaatia muutoksia kohua aiheuttaneeseen SIB-hankesopimukseen.
Kolme vuotta sitten s ijoitusyhtiön kanssa tehdyn sopimuksen tarkoituksena oli vähentää kaupungille koituvia kustannuksia tarjoamalla sijoittajien rahoittamia tukipalveluita neuropsykiatrisesti oireileville lapsille ja heidän perheilleen. Säästöä luvattiin syntyvän siksi, että varhaisessa vaiheessa tarjotut palvelut vähentävät raskaampien ja kalliimpien palveluiden tarvetta.
Hanke ei ole osoittautunut lupausten veroiseksi. Toivottuja säästöjä ei ole syntynyt, palvelut eivät tavoita riittävästi kohderyhmää ja hanke on vaatinut kaupungilta ennakoitua enemmän työpanosta. Sopimusta ei voida kuitenkaan irtisanoa, koska siinä ei ole irtisanomispykälää.
Asiaa tiistaina käsitellyt sosiaali- ja terveyslautakunta suhtautui hankkeeseen nyt hyvin kriittisesti. Päättäjien mielestä koko sopimus oli puutteellisesti valmisteltu ja perustui osin virheelliseen tietoon.
Rahoittajan kanssa on päästy yhteisymmärrykseen siitä, ettei hankkeeseen enää ohjata uusia asiakkaita. Samalla on uudelleen sovittu siitä, miten sijoittajalle kohdennetut maksut jaksotetaan.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd.) toteaa, että näyttää siltä, ettei korvausta sijoittajalle makseta lainkaan vaikuttavuuden perusteella, mikä oli koko hankkeen perusta, vaan sijoittajalle maksetaan sijoittajan kulut ja niiden lisäksi tuottoa kahdeksan prosenttia. Näin ollen sijoittajalla ei ole hankkeessa lainkaan riskiä.
Juttua muokattu 20.8. kello 8.30. Lisätty Leton tuore kommentti, otsikkoa muokattu.
Lue myös:
Salaiset asiakirjat paljastavat: Vantaan lastensuojelusta tehdään sijoitusbisnestä