Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus ei aiokaan korvata kaikkia koronakuluja, kaupungit ovat pettyneitä – "Vantaalle se tarkoittaa jopa 30 miljoonan lisälaskua"

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen on pettynyt maan hallituksen aikeisiin leikata korvauksia, joita se on luvannut kunnille koronaepidemiasta aiheutuneiden kulujen kattamiseksi.

Viljasen mukaan hallitus on korvaamassa koronakuluista vain puolet, kun aiemmin se lupasi täysimääräiset korvaukset.

– Valtio lupasi etukäteen korvata koronakustannukset täysimääräisesti. Näin tulee tapahtua. Nyt ilmoitetaan, että korvataan vain noin puolet. Vantaalle se tarkoittaa jopa 30 miljoonan lisälaskua. Tilanne vaarantaa peruspalveluita, joiden tarve on kova, Viljanen kommentoi Twitterissä.

Vantaan ohella hallituksen linja rokottaa muitakin kuntia.

Suomen kuusi suurinta kaupunkia julkaisivat torstaina yhteisen arvion, jonka mukaan niitä uhkaa jopa pariin sataan miljoonaan nousevat lisäkulut, jos hallitus rikkoo lupauksensa.

Arvion mukaanHelsinki on menettämässä 70 miljoonaa euroa. Espoon menetys olisi 30 miljoonaa, Tampereen 20 miljoonaa, Vantaan 20–30 miljoonaa ja Turun 10–20 miljoonaa ja Oulun 14 miljoonaa euroa.

Arvio perustuu esitykseen uudesta valtionavustusasetuksesta. Esitys on parhaillaan lausuntokierroksella.

Kaupungit muistuttavat, että hallitus lupasi 2020 budjettiriihessä, että se korvaisi koronaviruksesta kunnille ja kuntayhtymille aiheutuneet sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset täysimääräisesti.

Suurten kaupunkien mukaan koronaviruksen aiheuttamat kustannukset ovat vaikuttaneet erityisesti niiden talouteen, sillä kaupungeissa on todettu suurin osa koronatartunnoista.

Kaupunkien mukaan hallituksen asetusluonnos ei huomioi koronakustannusten epätasaista kohdentumista tai pandemiasta aiheutuvia erityyppisiä lisäkustannuksia.