Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattimainen polkupyörävaras katkaisee lukon kuin lukon 30–60 sekunnissa – katso tästä keinot, joilla ehkäiset rötöksen tehokkaimmin

Pyörässä kannattaa olla ainakin kaksi lukkoa. Silti sitä ei pidä jättää liian houkuttelevalle paikalle liian pitkäksi aikaa.

Pyörävarkauksien määrä noussee tänä vuonna samalle tasolle kuin viime vuonna, joka oli kaikkien aikojen ennätysvuosi.

Turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssiala ry:stä kertoo, että viime vuonna poliisin tietoon tuli vajaat 24 000 varastettua pyörää. Vakuutusyhtiöt maksoivat varkauksista korvauksia 11 miljoonaa euroa.

Varkauksia lisää se, että uudet pyörät ovat yhä kalliimpia ja niiden pimeä myynti verkossa on helppoa.

Myyjä Jasse Juvonen Kunnon Kauppa -liikkeestä Tikkurilasta sanoo, että ammattivaras vie pyörän noin 30–60 sekunnissa riippuen siitä, miten ja mihin se on lukittu.

– Ammattivarkailla on laitteet, joilla kaikki lukot katkeavat. Hyvät lukot kuitenkin hidastavat varasta ja vähentävät houkutusta, Juvonen muistuttaa.

Juvonen suositteleekin hankkimaan laatulukon.

– Hyvät u-lukot maksavat 40–80 euroa. Ketjulukkojen hinta on 30–50 euroa. Niiden yhdistelmä on taittolukko, joka on paitsi kestävä, myös säteeltään laaja-alainen. Sellaiset maksavat 50–90 euroa.

Juvosen mukaan lukkoja on syytä olla ainakin kaksi. Toinen voi olla perinteinen runkolukko, joka on usein pyörän vakiovaruste.

Tärkeää on kiinnittää lukko pyörän runkoon sekä johonkin kiinteään kohteeseen. Lukittua pyörääkään ei pidä liian jättää houkuttelevalle paikalle, esimerkiksi juna-asemille, liian pitkäksi aikaa.

Vantaan Sanomat kertoi keskiviikkona miehestä, jolta vietiin 4 000 euron arvoinen pyörä kotiovelta, vaikka se oli lukittu kahdella lukolla. Mies sai pyörän takaisin viritettyään varkaalle ansan Tori.fi-palveluun. Jatkossa mies aikoo pitää pyörää lukittuna kiinteässä kohteessa niin, että varkaan pitää purkaa taloa saadakseen saalis mukaansa.

Myös etupyörävarkauksien ehkäisyyn on olemassa teknisiä ratkaisuja. Juvonen esittelee mekanismia, joka aukeaa vain erikoisavaimella.

– Ammattivarkaalla voi olla erikoisavain mukana, mutta harvempi tavallinen varas sellaista kuljettaa.

Lue myös:

Mieheltä vietiin 4 000 euroa maksava pyörä kotiovelta – viritti ansan Tori-palveluun ja voro lankesi siihen alle tunnissa – "Pitää antaa vaimolle propsit vinkistä"