Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tuli lupa liki 16 000 valkoposkihanhen ampumiseen – missä tahansa ei saa ampua

Valkoposkihanhia saa ampua poikkeusluvalla tästä päivästä lähtien. Lupa on 506 maatilalla lintujen aiheuttamien satovahinkojen estämiseksi.

Poikkeusluvilla saa ampua yhteensä 15 725 valkoposkihanhea.

Myönnetyt poikkeukset kattavat laajalti valkoposkihanhien keskeisen muuttoreitin peltoalueita itäisessä Suomessa.

Syysmuuttokaudella poikkeusluvat ovat voimassa lokakuun loppuun saakka.

Valkoposkihanhi on Suomessa luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji. Sen tappaminen tai häirintä ovat kiellettyjä ilman luonnonsuojelulain nojalla myönnettyä poikkeusta.

Poikkeusluvalla myönnetyllä tappamisella pyritään estämään vakavaa vahinkoa. Valkoposkihanhi ei ole luokiteltu riistalajiksi.

Sen vuoksi valkoposkihanhien ampuminen poikkeusluvilla ei ole metsästystä.

Poikkeusluvat käsitellään Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tavoitteena on tutkia tulevana syksynä kuolettavasti ampumalla karkottamista yhtenä keinona karkottaa valkoposkihanhia viljelyalueilta. Luke on hakenut poikkeuslupaa tutkimuksen toteuttamiseen Varsinais-Suomen ELY-keskukselta.

Luke ei tee ampumalla karkotusta. Sen suorittavat maanomistajat tai paikallisten metsästysseurojen jäsenet yhteistyössä Luken kanssa.

Kuolettavasti ampumisen tehokkuutta verrataan pelkällä laukausäänellä ja äänettömillä menetelmillä tehtävään karkotukseen, jollainen on esimerkiksi lähestymällä karkottaminen. Tutkimus on tarkoitus toteuttaa Keski-Karjalassa ympäristöministeriön rahoittaman Hanhipelto-hankkeen yhteydessä.

Lue myös: Älä säikähdä laukauksia: sorsastus alkaa perjantaina – poliisi valvoo metsästäjiä tehostetusti