Kehä III:n kupeeseen on tulossa 250 hengen juhlatila, kievarisauna, majoitusta ja tapahtumapuisto – "Haluamme tehdä Vantaan historiaa näkyväksi"

Historia: Vantaankosken myllyn kunnostajilla on selvät suunnitelmat.

Mika Turunen ja Timo Kauppinen eivät epäröi, etteikö myllyhanketta saataisi maaliin suunnitellusti. Työtä hankkeessa riittää. Myllyn kunnostaminen on osa isoa kokonaisuutta. Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Tuuli laulaa ja Vantaankoski pauhaa. Rantojen vehreys tanssii tuulen tahtiin. Rannalla seisovan Vantaankosken myllyn rujo runko ei tuulesta piittaa. Se on nähnyt aikaa ja puhureita.

Tiiliseinäinen mylly on Hämeenlinnanväylän ja Kehä III:n risteyskohdassa, lähellä kunnostettua ja uuden elämän saanutta Viilatehdasta.

Uusi elämä halutaan myös myllylle ja sen kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle ympäristölle. Puuhamiehinä ovat Kuninkaan Kartanon ja Viilatehtaan kunnostaneen Kuninkaan Lohet Oy:n Timo Kauppinen ja Mika Turunen.

Vanhan myllyn sisäpuolta voi kuvata rumankauniiksi. Graffitit värittävät ajan kurittamia pintoja, lattia on kallellaan tai puuttuu kokonaan. Seinissä on aukkoja kuin pommin jäljiltä. Suunnitelmien mukaan näkymä on lähivuosina muuttumassa, vanha mylly halutaan kunnostaa juhla- ja tapahtumatilaksi.

– Tuohon tulee kiinteä esiintymislava ja tähän avointa tilaa, jossa sopii ruokailemaan 250 henkilöä. Ikkunat avautuvat koskelle juuri tuosta, missä aukot nytkin ovat, selostaa ja viittilöi Turunen silminnähden innoissaan.

Myllyn varalle on suuria suunnitelmia, mutta se on vain yksi osa kokonaisuutta. Jos kaikki sujuu kaavailujen mukaisesti, koskimaisemien äärelle on tulossa lähivuosina myös kievarisauna ravintoloineen, vehreä tapahtumapuisto sekä kievarityyppistä majoitusta.

Emme me ole rakentamassa mitään suurta hotellia.

Isoa kokonaisuutta kutsutaan Vantaan Ruukki -alueeksi. Siihen kuuluvat kunnostettava mylly saunoineen, ravintoloineen ja majoituksineen sekä Vanha Viilatehdas ja Kuninkaan Kartano.

Suunnitelmia on myös vastustettu. Niiden on katsottu olevan liian massiivisia alueen kokoon nähden. Turunen uskoo, ettei hankkeen ideaa ole täysin sisäistetty. Hän harmittelee esimerkiksi sitä, että alueelle suunniteltua majoitusta on kutsuttu hotelliksi.

– Majoitustilatkin rakennetaan Vantaan ruukki -alueen historiaa ja luontoa kunnioittaen. Emme me ole rakentamassa mitään suurta hotellia.

Kauppinen kuvaa myllyn länsipuolelle valmistuvien majoitustilojen muistuttavan tyyliltään enemmän Porvoonjoen rantatörmällä olevia vanhoja porvoolaistaloja. Vantaankosken majoitustilat kuitenkin tulevat kauemmaksi rannasta.

Vantaan kaupunginmuseon toiveena on, että huonokuntoinen myllyrakennus saataisiin pelastettua. Päivi Tuovinen

Työtä hanke vaatii, mutta myös tahtoa riittää. Kauppinen ja Turunen eivät epäröi, etteikö hanketta vietäisi maaliin suunnitellusti.

– Me haluamme tehdä Vantaan historiaa näkyväksi. Olisihan se tosi surullista, jos mylly päästettäisiin sortumaan.

Turunen muistuttaa, että Vantaankosken myllyn ja myllyrannan kunnostajaksi ja toimijaksi etsittiin yrittäjiä julkisella haulla.

– Kun valinta kohdistui meihin, aloitimme suunnittelutyön vahvassa yhteistyössä Vantaan kaupungin ja Kaupunginmuseon kanssa. Sitä työtä on tehty nyt pari vuotta.

Asiakaskunnastakin on jo ajatusta.

– Vantaan Ruukki -alueelta on vain seitsemän minuutin matka lentokentälle. Alue on hyvä stopover-kohde, Turunen pohtii.

Ulkomaiset vierailijat ovat yksi kohderyhmistä, mutta pääpaino on kotimaisissa vierailijoissa.

– Myllyllä voidaan järjestää todella monenlaisia tilaisuuksia niin yrityksille kuin yksityisillekin asiakkaille.

Suunnitelmissa on pidetty huolta siitä, ettei joen päälle tai jokirantaan rakenneta. Huomioon on otettu myös kalojen elinolosuhteet, esimerkiksi myllyn alla oleva vanha vesiuoma saa jatkossa virrata vapaasti.

Vanhaan navettaan tulee kievarisauna. Suunnitelmissa on rakentaa saunaan myös altaita, joista olisi näkymä joelle. Päivi Tuovinen

Historia

Museo on mukana

Vantaan kaupunginmuseo on ollut tiiviisti mukana Vantaankosken alueen suunnittelussa, sanoo arkeologi Andreas Koivisto.

– Kyseessä on historiallisesti arvokas alue, joka on ollut vuosia huonolla hoidolla. Mylly on erittäin huonossa kunnossa.

Museon toiveena on, että vanha myllyrakennus saataisiin pelastettua.

– Se saattaa kuitenkin olla haasteellista, sillä rakennus on päässyt jo kertaalleen palamaan. Sen jälkeen se on raunioitunut tyhjillään useita vuosia ja siihen on kohdistunut ilkivaltaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut