Somekiusaamista ja -häirintää pyritään kitkemään uudella verkkosovelluksella – "Nuori voi saada somessa jopa tappouhkauksia"

Oppilaat saavat uudenlaista apua somehäirintään ja -kiusaamiseen, kun Someturva otetaan käyttöön Vantaan kouluissa.

Jole Ojanen, Iris-Olivia Levänen ja Veera Ojanen uskovat, että uudesta verkkosovelluksesta on hyötyä monille koululaisille. Päivi Tuovinen

Tuomas Massinen

Vantaan kouluissa otetaan käyttöön Someturva-palvelu, jolla kitketään sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa kiusaamista ja häirintää. Jatkossa 3.–9.-luokkalaiset voivat ilmoittaa nimettömästi palveluun kokemastaan someongelmasta.

Some, pelialustat ja viestintäsovellukset aiheuttavat lisääntyvässä määrin ongelmia koululaisten arjessa. Lasten ja nuorten kokema kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu on yleistynyt.

Siksi Vantaan kaupunki haluaa, että koululaiset saavat apua matalalla kynnyksellä. Vantaan perusopetuksen aluepäällikkö Johanna Honkanen kertoo, että 19 000 vantaalaista koululaista saa syyskuussa tuekseen kaupungin maksaman Someturva-palvelun. Sen avulla pyritään lisäämään lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta ja antamaan tehokkaita työkaluja huoltajille ja opettajille.

Someturvaa pilotoitiin viime keväänä Havukosken, Hämeenkylän, Kartanonkosken, Martinlaakson, Sotungin ja Ylästön kouluissa. Niiden oppilaat ja opettajat antoivat palvelulle kouluarvosanaksi 8. Koululaiset kokivat, että sen käyttö on helppoa.

Honkanen toteaa, että nuorille some on paljon isompi ja todellisempi maailma kuin aikuiset ymmärtävätkään.

– Kun nuori joutuu pulaan siinä maailmassa, aikuiset eivät usein ymmärrä asiaa eivätkä osaa auttaa, Honkanen huomauttaa.

Nuori voi saada somessa jopa tappouhkauksia.

Kartanonkosken koulussa tutustuttiin verkkosovellukseen oppitunneilla. Koulun kotitalouden lehtori Inkeri Liinaharja arvioi, että iso osa oppilaiden kokemasta somehäirinnästä jää ilmoittamatta aikuisille. Syynä voi olla esimerkiksi pelko tai häpeä.

Koulun rehtori Tuija Tammi kertoo, ettei hänen tietoonsa ole tullut, onko kouluväki jo hyödyntänyt Someturvaa oikeiden ongelmien selvittelyyn.

– Uskon kuitenkin, että siitä on jo ollut hyötyä, Tammi arvioi.

Tammi on erityisen tyytyväinen siihen, että sovelluksessa juristi antaa nopeasti apua ongelmaan ja kertoo yhteydenottajalle tämän oikeuksista.

Kartanonkosken koulun opettaja Inkeri Liinaharja ja rehtori Tuija Tammi tutustuivat Someturvaan jo keväällä, sillä opinahjo oli yksi palvelun pilottikouluista. He arvioivat, että uusi palvelu tulee tarpeeseen, sillä monet lapset ja nuoret eivät uskalla kertoa kokemastaan somehäirinnästä aikuisille. Päivi Tuovinen

Kartanonkosken koulun 9.-luokkalaiset Iris-Olivia Levänen, Jole Ojanen ja Veera Ojanen eivät ole joutuneet käyttämään Someturvaa todellisen ongelman takia eivätkä tiedä ketään, joka olisi siihen turvautunut. He kuitenkin tietävät, että somekiusaaminen ja -häirintä ovat yleisiä ilmiöitä.

– Nuori voi saada somessa jopa tappouhkauksia, jos hänellä on erilainen mielipide, Veera Ojanen päivittelee.

Oppilaiden mielestä palvelu tulee tarpeeseen.

– Tuntuu, että siitä voisi olla apua erilaisiin kiusaamiskokemuksiin, Jole Ojanen tuumii.

Levänen puolestaan arvioi, että Someturva on nopea, helppokäyttöinen sovellus, jolla voidaan puuttua ahdisteluun yläkoululaisten suosimissa TikTokissa ja Snapchatissa.

Ennen Someturvaa koulun henkilöstö on voinut selvitellä kouluajalla tapahtuvaa somehäirintää, mutta muuten ilmiöön puuttuminen on ollut rajallista. Someongelmia on käsitelty pääosin terveystiedon, äidinkielen ja yhteiskuntaopin tunneilla.

Someturva toimii Vantaan lisäksi muutamassa muussa kaupungissa. Vuonna 2017 perustettuun palveluun on tullut jo satoja yhteydenottoja, kertoo Someturvan toimitusjohtaja Suvi Uski.

– Olemme luottavaisin mielin, että pystymme oikeasti auttamaan myös vakavien rikosten selvittelyssä, Uski sanoo.

Verkkosovellukseen voi ilmoittaa somekiusaamisesta tai -häirinnästä nimettömästi. Päivi Tuovinen

Palvelu

Suomalainen innovaatio

Someturva on Suomessa kehitetty verkkosovellus, joka hyödyntää tekoälyä. Palvelussa lapsille, nuorille ja aikuisille vastaavat kuitenkin oikeat ihmiset.

Someturvassa vantaalaisia auttavat someen erikoistuneet juristit, sosiaalipsykologit ja psykologi. He neuvovat esimerkiksi, mitä toimenpiteitä kannattaa tehdä, mikä rikos on mahdollisesti tapahtunut ja mitä somealustoille pitää raportoida. Asiantuntijat pyrkivät varmistamaan, että tilanteesta selvitetään.

Avuntarvitsijat voivat pyytää apua palvelusta nimettöminä. Näin halutaan varmistaa, että nuorimmatkin koululaiset uskaltavat pyytää apua.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut