Kalevan kisoihin lähdetään Vantaalta vahvoin mitalitoivein – "Kesän ehdoton kohokohta", kolmea jo aiemmista kisoista mitaleja tuonutta yleisurheilijaa valmentava Pekka Kelonurmi sanoo

Kansallisen tason yleisurheilijoilla on edessään kesän tärkein viikonloppu: Tampereella käydään Suomen mestaruuskilpailut eli Kalevan kisat. Vantaalaisella Kenttäurheilijat-58:lla on niissä tänäkin vuonna tulessa iso tukku urheilijoita. Pekka Kelonurmi on kolmen KU-58:n urheilijan, Ville Lampisen, Tuomas Kaukolahden ja Anne-Mari Lehtiön, henkilökohtainen valmentaja.

– Kaikille heille Kalevan kisat on jälleen kerran kauden pääkisa, kesän ehdoton kohokohta, johon kuntohuippu on yritetty ajoittaa, Kelonurmi sanoo. Hänen mukaansa KU-58:n urheilijat lähtevät Tampereelle mielenkiintoisista asetelmista.

– Hyvillä omilla tuloksilla tulee todennäköisesti menestystä. Mutta ilmaiseksi sieltä ei saa mitään.

Ville Lampinen on ottanut Kalevan kisoista mitalin kesästä 2013 alkaen joka vuosi: 800 metrillä kultaa 2014, 2015, 2016 ja 2017, hopeaa 2019 ja 2020 sekä pronssia 2013 ja 2018, 400 metrillä kultaa 2014, 2016 ja 2017, hopeaa 2019. Nyt Lampinen keskittynee vain päälajiinsa, 800 metrille, tavoitteenaan siis palkintopalli jo yhdeksäntenä peräkkäisenä vuonna.

Lue myös: KU-58:n Ville Lampinen on napannut Kalevan kisoista yhteensä 11 mitalia – "Pakko luottaa, että ennätys vielä paranee"

Lampinen paransi heinäkuussa 800 metrin ennätystään ensimmäisen kerran kuuteen vuoteen, lukemiin 1.48,23. Viime torstaina Lahdessa GP-kisassa ennätys parani vielä roimasti, aikaan 1.47,45.

Kalevan kisojen viime vuoden ykkönen, Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne, juoksi Lampisen tavoin Lahdessa ennätyksensä, 1.45,96, ja on Kalevan kisoissa mestarisuosikki. Mutta Lampiselta on lupa odottaa mitaliketjun jatkumista. Lampisen valmennuksessa Kelonurmen apuna on 800 metrin Suomen ennätystä (1.44,10) jo 32 vuotta hallussaan pitänyt Ari Suhonen.

Pituushyppääjä Anne-Mari Lehtiö on ollut Kalevan kisoissa hopealla sekä 2017 ja 2019. Hänen ennätyksensä on neljän vuoden takaa, 635 senttiä.

– Anne-Marin omalla ennätyksellä mitali olisi todennäköinen, Kelonurmi ennakoi. Hänen kolmas henkilökohtainen valmennettavansa, Tuomas Kaukolahti, oli viime vuonna kolmiloikassa hopealla ja on niin ikään potentiaalinen mitalisti tänäkin vuonna.

– Tuomaksen valmennuksessa roolini on pienempi, Anne-Marin osalta täydet sata prosenttia. Villen valmennuksessa osuuteni jakaantuu Suhosen kanssa puoliksi, Kelonurmi selvittää.

Katso myös tämä: Pituushyppääjä Anne-Mari Lehtiö on saanut hopeaa Kalevan kisoista vuosina 2017 ja 2019 – kantapäävaiva esti osallistumisen viime kesänä, nyt olisi taas mitalin vuoro

KU-58:n Leo Uusimäki otti viime vuonna 10-ottelusta hopeaa, mutta on tänä vuonna kärsinyt pienistä vammoista, eikä ottelu tulle nyt kysymykseen. Uusimäki osallistunee Tampereella joihinkin erillisiin lajeihin. KU-58:n värejä 10-ottelussa edustaa Petri Lemmetyinen.

Seuran pitkänmatkanjuoksijoista Katarina Skräddar saavutti Helsingin Jyryn väreissä Kalevan kisoissa kaksi vuotta sitten hopeaa 5000 metrillä ja sekä 2018 että 2019 pronssia 10 000 metrillä. Skräddar on ilmoittautunut kympille, mutta on kärsinyt viime viikkoina jalkavaivoista ja osallistuminen on epävarmaa. Vuosi sitten 10 000 metrillä SM-pronssille juossut KU-58:n Laura Manninen kuuluu taas mitalisuosikkeihin, mikäli konkari viivalle ilmestyy.

KU-58:n nuoremmasta kaartista Edith Eikkinen juoksee 5 000 metriä, Rasmus Krogell ainakin 10 000 metriä ja mahdollisesti myös puolta lyhyemmän matkan. Elias Jrad nähdään Tampereella 400 metrillä ja Atte Nevala 800 metrillä. Lisäksi Johanna Lehtiö kilpailee kiekonheitossa ja Iina-Kaisa Mäkelä 7-ottelussa.

Vantaan Salamoiden vahvin valtti, sprintteri Riku Illukka, on poissa kisoista alaselän ongelmien vuoksi. Mutta länsivantaalaisilla on tarjota Kalevan kisoihin mielenkiintoinen debytantti, 16-vuotias Jenna Vakkilainen. Hän on ilmoittautunut sekä 400 metrin aitajuoksuun että pituushyppyyn. Vakkilainen on tänä kesänä aitonut ratakierroksen ennätyksekseen 61,60 ja hypännyt alkuvuodesta pituutta hallissa 595. Elokuun alussa Vakkilainen otti ikäluokkansa SM-kisoissa mestaruuden 100 metrin aidoissa, pituushypyssä ja kolmiloikassa. Viime viikonloppuna Vakkilainen voitti 17-vuotiaiden tyttöjen 7-ottelun SM-kultaa.

Ranking-sijoituksen perusteella 400 metrin aitoihin on Kalevan kisoissa oikeutettu osallistumaan Salamoista myös Aava Lajunen, kuten myös saman seuran Minka Nurro keihäänheittoon.

Myös Vantaan kolmannesta yleisurheiluseurasta, Rekolan Raikkaasta, on Kalevan kisoissa edustus, kun Mona af Forselles kilpailee naisten 3000 metrin esteissä.

Lue myös:

Urheiluvuosi 2020 jäi torsoksi, mutta mitaleja jaettiin silti – Kaksoset olivat Vantaan urheiluvuoden kermaa

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut