Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun uutta somepalvelua testattiin keväällä kuudessa koulussa Vantaalla, tuli esille kymmeniä mahdollisia rikostapauksia – Tällaisista tapauksista ilmoittajat kertoivat

Vantaan kuudessa pilottikoulussa tuli esille viime keväänä kymmeniä epäiltyjä rikostapauksia Someturva-palvelun avulla.

– Keväällä käsiteltiin 41 tapausta, joista 54 prosenttia täytti ilmoittajan kertoman perusteella rikoksen tunnusmerkit, kertoo Vantaan perusopetuksen aluepäällikkö Johanna Honkanen.

Honkasen mukaan kouluväen ilmoituksista 24 prosenttia oli kunnianloukkauksia, jotka liittyivät haukkumiseen, tarkoitukselliseen nöyryyttämiseen ja valheiden levittämiseen sosiaalisessa mediassa.

Tapauksista 18 prosenttia oli lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia eli sopimatonta kommentointia, viestittelyä, ehdottelua ja uhkailua.

Ilmoituksista 13 prosenttia oli laittomia uhkauksia eli väkivallalla uhkaamista somessa.

Pilottikoulujen 1 230 oppilasta aktivoi Someturvan käyttöönsä keväällä, ja heistä 120 testasi palvelua. Ne, jotka tarvitsivat apua someongelmaan, saivat verkkosovelluksesta psyykkisen ensiavun ja tukea asian käsittelyyn. Apu ja tuki perustuivat Someturvan asiantuntijoiden tekemään analyysiin tapauksesta.

Apu sisälsi tilanteeseen sopivat toimintaohjeet. Tietyissä tapauksissa avuntarvitsija myös ohjattiin oman lähiympäristönsä tuen piiriin esimerkiksi kuraattorin, psykologin, opettajan, nuorisotyöntekijän tai poliisin pakeille.

Tänä lukuvuonna Someturva otetaan käyttöön kaikissa Vantaan peruskouluissa.

– Kaikkien 3.–9. luokkien opettajat saavat käyttöönottokoulutuksen, ja sen jälkeen palvelua käydään läpi oppilaiden kanssa, Honkanen kertoo.

Verkkosovelluksen käyttömääriä seurataan jatkossa yhteistyössä Someturvan ja perusopetuksen projektiryhmän kanssa.

Vantaan kaupungin tavoitteena on, että kaikki 3.–9. luokkien oppilaat, huoltajat ja opettajat tietävät palvelusta.

– Tarkoituksena on pitää palvelua säännöllisin väliajoin esillä, jotta palvelun piiriin ohjautuvat kaikki tukea tarvitsevat, Honkanen summaa.