Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö? Ilmalämpöpumppua ei välttämättä saa asentaa omalle parvekkeelle – näillä perusteilla taloyhtiö voi kieltää

Kiinteistöliitto Uusimaa muistuttaa, ettei ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asentaminen omalle parvekkeelle ole mahdollista kaikissa taloyhtiössä.

Sen asentaminen vaatii aina muutostöitä, läpivientien tekemistä ulkoseinään.

– Osakkaan muutostyöoikeus ei ole ehdoton. Asia on aina ratkaistava tapauskohtaisesti sen perusteella, aiheutuuko ilmalämpöpumpun asennuksesta haittaa yhtiölle tai muille osakkaille, tiedotteessa muistuttaa yhdistyksen lakimies, varatuomari Niklas Lindberg.

Lindberg sanoo, että osakkaan on aina tehtävä etukäteen kirjallinen ilmoitus ilmalämpöpumpun asentamisesta isännöitsijälle tai hallitukselle. Yhtiöllä on edelleen mahdollisuus kieltää asennus, mutta kokonaan kieltäminen on viimeinen vaihtoehto.

Asennus huoneistoparvekkeelle voidaan kieltää, jos muutostyötä ei ole ehtoja asettamallakaan mahdollista tehdä ilman, että siitä aiheutuu yhtiölle tai toiselle osakkaalle kohtuutonta haittaa osakkaan siitä saamaan hyötyyn nähden.

Arvioinnin pohjalla ovat tekniset seikat. Niitä ovat esimerkiksi läpivientien tekeminen ulkoseinärakenteeseen haittaa ja vahinkoja aiheuttamatta sekä kondenssivesien hallinta.

Parvekkeettomien huoneistojen osakkaat tarvitsevat edelleen taloyhtiön luvan ilmalämpöpumpun asentamiseen, sillä muutostyö ulottuu tällöin yleensä huoneiston ulkopuolelle.