Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Myös kehyskunnat pettyivät hallituksen nuivaan linjaan – ”Koronakorvaukset eivät riitä”

Myös pääkaupunkiseudun kehyskunnat ovat pettyneitä hallituksen aikeisiin korvata vain osa koronan aiheuttamista kuluista.

Niin sanottujen Kuuma-seudun kunnanjohtajat peräävät yhteisessä lausunnossaan hallitukselta koronaan liittyvien lupausten täyttämistä.

Kannanoton mukaan hallitus linjasi vuoden 2020 budjettiriihessä korvaavansa täysimääräisesti covid19-pandemian aiheuttamat sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset kunnille ja kuntayhtymille.

– Lausuntokierroksella olevan valtionavustusasetuksen perusteella hallitus on nyt rikkomassa lupauksiaan ja korvaamassa kustannuksista vain noin puolet. Tämä merkitsisi kaupungeille miljoonien eurojen menetyksiä, Kuuma-seudun kunnanjohtajat lausuvat.

He katsovat, että summat ovat merkittäviä ja niiden saamatta jääminen vaarantaa peruspalvelujen toteuttamisen.

Aiemmin vastaavan lausunnon ovat antaneet suurten kaupunkien johtajat.

Kunnanjohtajat edellyttävät, että hallitus korvaa lupauksensa mukaisesti pitkittyneen kriisin hoidosta aiheutuneet kulut täysimääräisesti ja todellisiin kustannuksiin perustuen.

Lausunnossa todetaan, että avustushakemusten käsittelyn työläys on ollut ennakoitavissa oleva haaste ja se ei siten ole riittävä syy olla korvaamatta todellisia kustannuksia:

– Jos korvaus kuitenkin perustuisi keskimääräisiin laskennallisiin yksikkökustannuksiin, keskimääräinen yksikkökorvaus ei voisi olla valtakunnallinen, vaan siinä tulisi huomioida alueellinen vaihtelu ja korvauksen tason tulisi olla sata prosenttia eikä asetusluonnoksen mukainen 40–65 prosenttia.

Kuntajohtajien mukaan asetusluonnoksessa ei myöskään ole riittävästi huomioitu monia erityyppisiä lisäkustannuksia, joita pandemiasta on kunnille ja kuntayhtymille aiheutunut.

Kuumaan kuuluvat pääkaupungin kehyskunnat Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Lue myös: Hallitus ei aiokaan korvata kaikkia koronakuluja, kaupungit ovat pettyneitä – "Vantaalle se tarkoittaa jopa 30 miljoonan lisälaskua"

Hallitus ei aiokaan korvata kaikkia koronakuluja – kaupungit ovat pettyneitä, Espoo menettämässä 30 miljoonaa euroa