Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi laki pakottaa Vantaan kaupunkia ja taksiyrityksiä hankkimaan vähäpäästöisiä autoja – "Kyllä tässä on isoja haasteita"

Jatkossa uudet autot voivat olla joko sähköautoja tai lataushybridejä.

Laki velvoittaa Vantaata ja muita suuria kaupunkeja ostamaan jatkossa vähäpäästöisiä autoja ja liikennepalveluita. Elokuun alussa voimaan tullut ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintoja koskeva laki edellyttää, että puolessa kaupunkien hankkimista uusista henkilö- ja pakettiautoista hiilidioksidipäästöjen pitää olla alle 50 grammaa kilometriä kohden. Uudet autot voivat olla sähköautoja tai lataushybridejä.

Vuoden 2026 jälkeen laki tiukentuu siten, että uusina hankittavista henkilö- ja pakettiautoista puolet on oltava nollapäästöisiä eli käytännössä sähköautoja.

Vantaan varikon päällikkö Kaj Weckström arvioi, että laki kasvattaa hieman hankintakuluja lähivuosina, sillä sähkö- ja hybridiautot ovat bensa- ja dieselautoja kalliimpia.

– Tilanne tulee kuitenkin tasaantumaan, kun sähkö- ja hybridiautojen hinnat oletettavasti laskevat. Lisäksi sähkö on ainakin vielä polttoainetta halvempaa.

Weckströmin mukaan hankintamenoja suitsii myös se, että sähkö- ja hybridiautojen jälleenmyyntiarvo leasing-sopimusten umpeutuessa säilynee hyvänä.

Weckström toteaa, että Vantaan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja uusi laki kulkee käsi kädessä sen kanssa.

Kaupungilla on nyt 180 henkilöautoa, joista 18 täyttää uuden lain päästövaateet: 12 on täyssähköautoja ja 6 ladattavaa hybridiä.

Vantaalla on lisäksi 174 pakettiautoa ja 49 kuorma-autoa. Nyt noin 60 prosenttia Vantaan raskaan kaluston käyttämästä polttoaineesta on lain sallimaa uusiutuvaa dieseliä. Kaupunki pyrkii lisäämään diesel-kalustossa uusiutuvan dieselin käyttöä.

– Vuosittain vaihtuu noin 30 henkilöautoa ja 30 pakettiautoa.

Uusi laki ei koske vielä seuraavan vuoden leasing-hankintoja, sillä sopimukset on kilpailutettu jo ennen sen voimaantuloa.

Weckström näkee yhtenä lain ongelmana sen, että vähäpäästöisten autojen saatavuus on rajallinen etenkin ison kokoluokan pakettiautoissa.

Erityisenä huolenaiheena hän pitää liikennepalveluiden ostamista.

– Koululais-, vanhus- ja vammaiskuljetusten järjestäminen on isompi haaste. Vähäpäästöisen kaluston tarjonta on ollut aika heikkoa, mutta sekin varmasti paranee jatkossa.

Laki vaatii myös, että puolet kunnan hankkimista taksikyydeistä on vähäpäästöisiä. Markkinoilla ei ole näin paljon vähäpäästöisiä takseja. Invatakseja vaatimukset eivät koske.

Vantaan Taksin toimitusjohtaja Ari Javanainen kertoo, että taksiyhtiön on hankittava seuraavan vuoden sisällä rutkasti vähäpäästöistä kalustoa.

– Kyllä tässä on isoja haasteita. Vantaa kilpailuttaa koululaiskyytejä seuraavan kerran ensi kesän korvilla.

Taksiyrityksellä on nyt 280 taksia, joista kahdeksan on sähköautoja ja yksi täyssähkötila-auto. Javanainen kertoo, että moni yhteistyöyrittäjä on ilmoittanut hankkivansa vähäpäästöisen taksin.

– Yllättävän vähän olen kuullut kritiikkiä yrittäjiltä laista tai siitä, että toimintaa ei olisi enää varaa jatkaa.

Javanainen huomauttaa, että Vantaan Taksilla on ollut muutenkin pyrkimys uusia kalustoaan lähivuosina, mutta nyt laki vauhdittaa uudistumista. Hänestä myös latausverkkoa pitäisi rakentaa kiireen vilkkaa, sillä se on yhä lapsenkengissä.

– Voisin kuvitella, että polttoainejakeluyhtiöiden on lähdettävä tähän mukaan, muuten ei hyvä heilu.

– Moni taksiyrittäjä rakentanee omakustanteisen latauspisteen pihalleen, Javanainen arvioi.