Muutaman vuoden takainen muutto Vantaalle biljardisalin viereen sytytti vanhan harrastuskipinän roihuun – nyt Riikka Väyrynen on kymppipallon Suomen mestari

Urheilu: Vantaalainen Riikka Väyrynen on suomalaisnaisten valioita poolbiljardissa. Välillä pitkään katkolla ollut harrastus on tänä vuonna poikinut hänelle jo muun muassa SM-kultaa. Seuraava tähtäin on EM-kisat Turkissa marraskuussa.

Terävä aloituslyönti hajottaa pallopakan MyBiljardi & Barin alakerrassa Myyrmäessä. Tuore 10-pallon Suomen mestari ja 8-pallon SM-hopeamitalisti Riikka Väyrynen aloittaa työpäivänsä jälkeen lähes jokapäiväisen harjoitusrupeamansa.

– Pitkä koronatauko oli takana ennen tämän kesän kisoja. Viime syksynä pääsimme tosin pelaamaan straight poolin SM-kisat, joista sain pronssia. Himmeimpiä mitaleja oli muitakin jo ehtinyt kertyä ihan riittävästi, 42-vuotias Väyrynen toteaa.

Hän pelaa pääasiassa poolbiljardia, jonka alalajeihin kuuluu 8- ja 10-pallon sekä straight poolin lisäksi 9-pallo.

– Kaisabiljardia pelaan sivulajina silloin tällöin.

Biljardi koukutti Väyrysen jo teinivuosina hänen syntymäkaupungissaan Kajaanissa. Lukion jälkeen tuli kuitenkin – hieman laskentatavasta riippuen – 17 vuoden tauko.

– Kun vuonna 2015 muutimme mieheni kanssa Vantaalle Kaivokselaan ja ihan asuntomme vieressä oli biljardisali, alkoivat pöydät taas houkutella ja vanha harrastus aktivoitua.

Aviomies Pekka ei ole biljardimiehiä, vaikka Kaivokselassa aluksi vaimonsa kanssa pelailikin.

– Mutta hän ymmärtää, että tämä on minulle tärkeä asia ja intohimo ja että minulla on tavoitteita, joiden saavuttamiseksi on tehtävä paljon töitä.

Väyrysen kotisali, MyBiljardi & Bar, muutti sittemmin Kaivokselasta Myyrmäkeen, ei onneksi sen kauemmas. Seura, jota Väyrynen edustaa, on My Pool Team.

Eikä seuran menestys ole yksin Väyrysen varassa. My Pool Teamin Eetu Hirvenheimo oli vastikään mukana poolbiljardin juniorien EM-kilpailuissa hopeaa voittaneessa Suomen joukkueessa Sloveniassa. Siellä joukkueenjohtajana mukana ollut saman seuran Tomi Ahonen pokkasi elokuun alussa jo 30. SM-mitalinsa saavuttamalla 8-pallossa pronssia 44-vuotiaiden sarjassa. Viime viikonloppuna Ahonen jatkoi pronssikannassa yleisen sarjan SM-kisassa.

Biljardi on perinteisesti miesten laji. Naiset ovat selvä vähemmistö.

– Meillä on omat sarjat, mutta voimme osallistua myös yleisen sarjan kisoihin ja olemme niihin tervetulleita. Mutta onhan kärkimiesten ja -naisten välillä iso ero. Taso on kuitenkin laaja ja laji tasa-arvoinen. Periaatteessa nainenkin voi pärjätä, Väyrynen sanoo.

Poolbiljardia pelaavien suomalaisnaisten rankinglistalla, missä Väyrynen on tällä hetkellä kakkosena, on kaikkiaan kuutisenkymmentä nimeä. Väyrysen arvion mukaan noin puolet heistä kiertää kisoja aktiivisesti.

Biljardi on taitopeli. Pelit ja pelipäivät ovat pitkiä. Fyysistä kestävyyttä siis vaaditaan. Mutta vahva henkinen kantti on yhtä tärkeä – ellei peräti tärkeämpi menestyksen elementti – kuin kyky lyödä palloja pusseihin.

– Olen pyrkinyt lisäämään mentaaliharjoittelua. Teen mielikuva- ja visualisointiharjoitteita esimerkiksi kilpailutilanteisiin valmistautuessani, Väyrynen kertoo. Hän kuuluu myös Suomen naisten kuusihenkiseen poolbiljardimaajoukkueeseen.

– Meillä piti toissakeväänä olla EM-kotikisat Tampereella, mutta koronan vuoksi ne peruttiin. Toivottavasti kotikisat parin vuoden päästä toteutuvat.

Mutta nyt marraskuun alussa pelataan EM-kisat Turkissa. Suomesta sinne pääsee kolme naista. Väyrynen on vahvoilla. Yksi karsintakilpailu on vielä edessä ennen lopullisia valintoja.

– Se voi vielä muuttaa tilanteen, Väyrynen tietää.

Yleinen käsitys biljardista taitaa yhä pitää sisällään tupakansavuisen, hämyisen pelipöydän kapakan nurkassa. Totuushan on – jo tupakkalainkin myötä – nykyään aivan toinen. Mutta naispelaaja on edelleen jossain määrin kummajainen.

– Kun aikoinaan Kajaanissa isoveljeni opastuksella nuorisotalolla aloitin, olin niitä ainoita tyttöpelaajia. Poikien kanssa kiersin kisoja. Kyllä nainen edelleenkin erottuu porukasta. Mutta ehkä siitä on hyötyäkin. En kuitenkaan missään tapauksessa koe biljardipelaajana painivani sukupuolikysymyksen kanssa, Väyrynen vakuuttaa.

Lue myös:

Martinlaaksossa harjoitteleva Jam Pool kukisti espoolaisjoukkueen ja nappasi SM-kullan biljardin seurajoukkueiden finaalissa

Tomi Ahonen kasvatti mittavaa mitalitiliään – biljardin yleisestä sarjasta napsahti SM-pronssi

Kuka?

Riikka Väyrynen

Syntynyt 28.4.1979 Kajaanissa.

Asunut Kaivokselassa vuodesta 2015.

Ammatiltaan kehittämispäällikkö tilastointialalla.

Poolbiljardin naisten maajoukkuepelaaja ja ranking-kakkonen.

Voittanut tänä vuonna 10-pallon SM-kultaa ja 8-pallon SM-hopeaa.

Aiemmilta vuosilta useita SM-pronsseja eri biljardilajeista.

Seura: My Pool Team.

Kotisali: MyBiljardi & Bar, Myyrmäki.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut