Vantaa ennen ja nyt | Heurekan arkkitehtuuri tihkuu tiedettä ja teknologiaa – radanpuoleisella kaltevalla lasiseinällä on myös yksi jokapäiväisessä arjessa vaikuttava tarkoitus

Vantaa ennen ja nyt: Heurekan rakennuksen arkkitehtuurissa näkyy tilojen käyttötarkoitus.

Vantaan kaupunginmuseolla on käynnissä inventointihanke, jossa käydään läpi Vantaan 1980–90-lukujen rakennuskantaa. Tikkurilassa sijaitsevan tiedekeskus Heurekan on todettu kuuluvan aikakautensa merkittävimpien rakennusten joukkoon.

Mikko Heikkisen ja Markku Komosen Heureka-niminen ehdotus valittiin jaetulle ensimmäiselle sijalle vuoden 1985 arkkitehtuurikilpailussa, jonka tavoitteena oli löytää ratkaisu Suomalaiselle Tiedekeskukselle. Palkintolautakunta piti ehdotusta korkeatasoisena ja hienostuneena, mutta “hivenen viileänä”.

Vuonna 1989 avattu tiedekeskus edustaa uudenlaista suuntaa 1980-luvun arkkitehtuurissa, kun rakennusten suunnittelussa haettiin erilaisia vaihtoehtoja yksitoikkoiselle modernismille.

Heurekan arkkitehtuuri heijastelee rakennuksen käyttöä tieteen ja teknologian esittelijänä. Se on dynaaminen sommitelma erilaisia geometrisia kappaleita.

Ympyrälieriön muotoinen keskushalli on tarkoitettu tiedenäyttelyn tärkeimmäksi osaksi ja nousee muuta rakennusta korkeammaksi. Auditorio puolestaan on ympyräsektorin muotoinen ja planetaario pallonmuotoinen.

Teräsvaijerien kannattelemassa sisäänkäyntikatoksessa on high-tech-arkkitehtuurin piirteitä, jotka toistuvat Keravanjoen ylittävän Heurekan sillan rakenteissa.

Rakennuksen rautatien puoleinen kalteva lasiseinä on käytännöllinen, sillä se heijastaa junien aiheuttamaa melua. Seinää kannattelevat terästangot on maalattu tieteellisesti määriteltyihin spektrin eri väreihin.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut