HSL:n päätös lopettaa yli 20 pysäkkiä Vantaan suosituimmalta bussilinjalta saa kipakkaa arvostelua – "Toivon, että suunnittelijat ja päättäjät tulisivat paikan päälle katsomaan"

Bussit: HSL on saanut 50 palautetta uudesta linjasta.

HSL:n päätös korvata Vantaan suosituin 562-bussilinja uudella Mellunmäestä lentoasemalle kulkevalla 570-linjalla on saanut matkustajat antamaan kipakkaa palautetta.

Muutosten myötä linjan reitti vaihtui ja sen varrelta karsittiin 23 bussipysäkkiä.

Vantaan Rajakylässä Maratontien ja Pyörätien risteyksessä asuvalta Jarmo Tapio Niemiseltä muutos vei oman lähibussipysäkin.

– Tässä palvelu on heikentynyt selvästi. Pysäkille pitää kävellä nyt ainakin 400 metriä. Se on vaikeaa etenkin vanhuksille, sanoo Nieminen.

Niemisen naapurustossa pysäkin lopetus on puhuttanut. Asiasta voi antaa palautetta HSL:lle, mutta kaikki eivät kuitenkaan niin tee, Nieminen arvioi.

– Harva jaksaa valittaa, enkä itsekään ole valittajatyyppiä. Nämähän ovat tietysti pieniä murheita, kun tilannetta vertaa vaikka Afganistaniin. Mutta en silti voi käsittää, miksi hyvin toiminutta palvelua pitää heikentää. Harmittaa, että hyvät käytännöt muutetaan ja romutetaan.

Nieminen epäilee, että liikennesuunnittelijat eivät osaa asettua vanhojen asukkaiden, lapsiperheiden tai liikuntaesteisten asemaan.

Rajakylästä on Niemisen mukaan poistettu pysäkki myös Rajakylän koulun luota, mikä vaikuttaa lapsiperheisiin.

Niemisen omaa liikkumista ovat vaikeuttaneet viime aikoina selkävaivat.

– Aikamoista könkkäämistä on pysäkille meno, kun olen kärsinyt selkävaivoista. Kun talvi ja liukkaat tulevat, niin siinäpä on sitten taiteilua. Toivon, että suunnittelijat ja päättäjät tulisivat paikan päälle katsomaan, mitä arki on.

Nieminen ei ole ainoa harminsa ilmaissut bussimatkustaja. Vantaan Sanomien mielipideosastoon viikonloppuna kirjoittanut eläkeläinen Keijo Savelainen totesi, että Pakkalanrinteessä pysäkin lopettaminen merkitsee noin puolen kilometrin lisäkävelyä (VS 28.–29.8.).

Kaupunginvaltuutettu Tarja Eklund (sd.) otti puolestaan saman lehden mielipidekirjoituksessaan esille Maarinkunnaan alueen pitkät matkat pysäkeille. Eklund kehotti matkustajia lähettämään HSL:lle palautetta.

HSL:n osastonjohtaja Tero Anttila sanoo, että palautetta uudesta 570-reitistä on tullut sekä hänelle suoraan että HSL:n palautejärjestelmän kautta. Yhteensä palautteita oli maanantaihin mennessä saatu 50 kappaletta.

Anttila sanoo, että palautetta kerätään ja uuden runkolinjan toimivuutta seurataan myös muilla mittareilla, kuten bussien nopeudella.

– Uusi runkolinja on toiminut vasta parisen viikkoa ja sen perusteella on liian aikaista tehdä muutoksia. Tutkitaan ennen kuin hutkitaan, sanoo Anttila.

Anttilan mukaan palautetta reittimuutoksista tulee aina, ja muun muassa runkolinjoihin tehdyt pysäkkimuutokset saavat matkustajat antamaan palautetta.

– Joskus kyse voi olla siitä, että matkustajat eivät ole hahmottaneet muita linjastoon tehtyjä muutoksia, eivät siten löytäneet uusia reittivaihtoehtoja. Kestää aikansa, kun uuteen totutaan.

Uuden 570-linjan tavoitteena on ollut nopeuttaa ja sujuvoittaa bussien liikennöintiä erittäin suositulla reitillä.

Anttilan mukaan bussien kulku onkin nopeutunut jopa siinä määrin, että bussien on pitänyt pysähtyä Tikkurilassa noin 5–6 minuutiksi tasaamaan aikataulua.

– Tässäkin pitää kuitenkin muistaa, että kesällä bussien kulku on nopeampaa kuin syys- ja talvikeleillä. Vasta marraskuussa tiedämme paremmin, miten nopeasti uusi 570-reitti toimii.

Anttila kertoo, että taustatyö runkolinjaa 570 varten tehtiin 2014–2015.

– Runkolinjan pois jätettävät pysäkit päätetiin projektiryhmässä, jonka kokouksiin osallistui myös konsultin edustajia. Projektiryhmä kuului myös edustajat Vantaan kaupungilta, Anttila kertoo.

Lue myös: Vantaan suosituin bussilinja 562 lakkautetaan ja sen tilalla aloittaa uusi runkolinja 570 ensi maanantaina – bussi ei pysähdy kaikilla pysäkeillä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut