Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Koronajäljitys on täysi farssi" – vantaalaisnainen sai tekstiviestin jäljittäjiltä vasta kolme viikkoa altistumisensa jälkeen, ja kuukausi altistuksesta ohjeet menivät uusiksi

Koronalle altistuneiden ihmisten jäljitystyö näyttää tukkeutuneen pääkaupunkiseudulla jopa aiemmin kerrottua pahemmin.

Vantaan Sanomien haastattelema vantaalainen nainen kertoo, että hänen kohdallaan virallinen soitto koronalle altistumisesta tuli vasta kuukausi sen jälkeen, kun altistuminen oli tapahtunut. Tekstiviestitse tieto tuli kolmessa viikossa.

Aiemmin jäljityksessä on puhuttu noin kahden viikon viiveistä.

Nainen sanoo VS:lle, että koronajäljitys oli hänen tapauksessaan täysi farssi.

– En ymmärrä, miksi jäljityksessä edes lähetään viestejä tapauksessa, josta on jo kuukausi aikaa. Miksei keskitytä tuoreempiin tapauksiin, nainen ihmettelee.

Vantaan Sanomien näkemistä dokumenteista käy ilmi, että nainen altistui koronalle torstaina 29. heinäkuuta oleskeltuaan toispaikkakuntalaisen ystävänsä seurassa.

Nainen kertoo, että ystävä otti häneen yhteyttä lauantaina 31. heinäkuuta saatuaan lieviä koronaan viittaavia oireita. Testissä paljastui, että ystävällä oli koronatartunta.

– Ystävän kotipaikkakunnalta otettiin minuun yhteyttä heti seuraavana maanantaina, eli 2. elokuuta. Siellä jäljitys oli todella tehokasta. He neuvoivat minua, että jää odottamaan ohjeita Vantaan koronajäljityksestä, nainen kertoo.

Ystävän oireilun takia nainen päätti hakeutua itsekin koronatestiin jo sunnuntaina 1. elokuuta. Testi oli negatiivinen. Uudelleen hän kävi testissä 8. elokuuta, ja silläkin kertaa tulos oli negatiivinen.

Koko elokuun alun nainen pysyi kotonaan koronakaranteenissa ja odotteli yhteydenottoa Vantaan koronajäljityksestä.

Viimein 10. elokuuta nainen päätti itse soittaa Vantaan koronajäljitykseen. Hän oli alkanut ihmetellä, miksi Vantaan verkkosivuilla neuvottiin ihmisiä jatkamaan karanteenia 14 päivää.

– Muilla paikkakunnilla ohjeistettiin, että kuudentena päivänä altistumisesta karanteeni päättyy, mikäli on saanut negatiivisen tuloksen testistä, nainen sanoo.

– Jäljityspalveluun piti jonottaa puolisentoista tuntia. Kun lopulta pääsin läpi, minulle kerrottiin, että 6 päivän ohje koskee myös Vantaata, mutta tietoa ei ole ehditty päivittää nettiin, hän hämmästelee.

Tapaus ei päättynyt kuitenkaan tähän.

Naisen 17. elokuuta saamasta tekstiviestistä käy ilmi, että Vantaan koronajäljitys kehotti häntä jäämään 10 päivän karanteeniin 29.7. tapahtuneen altistuksen takia. Karanteenikehotus astui voimaan samana päivänä, eli 17. elokuuta.

– Näitä samanlaisia tekstiviestejä sain kolme, vaikka olin siis ollut jo itse puhelimitse yhteydessä jäljitykseen viikkoa aiemmin, nainen sanoo.

– Jäljityksessä vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee.

Viime sunnuntaina 29. elokuuta naiselle soitettiin ensimmäistä kertaa.

– Kerroin puhelimessa uudelleen, mitä oli elokuun alkupuolella jo kertonut jäljitykseen. Tämä oli siis ensimmäinen virallinen soitti minulle, nainen sanoo.

Hetkeä myöhemmin naisen puhelimeen tuli tekstiviesti pääkaupunkiseudulla käytetystä terveydenhuollon Maisa-palvelusta.

Maisan tiedoista nainen saattoi lukea, että hänet oli asetettu tartuntatautilainmukaiseen karanteeniin 29.7.–12.8.

– Tällä kertaa karanteeni oli siis pidempi kuin (aiemmin) tekstiviesteissä mainittu 10 päivää, nainen ihmettelee.

Häntä hämmästyttää myös, että sunnuntaina saadun tiedon mukaan hän olisi voinut vapautua karanteenista jo 4. elokuuta, koska hänellä oli negatiivinen testitulos.

– Aiemmin karanteenimääräys oli 12.8 asti. Minut vapautettiin 10. elokuuta, koska soitin heille itse. Viime sunnuntaina sain sitten kuulla että vapaus olisi voinut koittaa jo 4. elokuuta.

Naisen mukaan karanteeneista ei aiheutunut hänelle merkittävää vaivaa, joskin kesäloman suunnitelmat vaihtuivat oleskeluun kotona.

– Tuosta ajasta kolme viikkoa sattui olemaan kesälomaa. Onneksi minulla ei ollut mitään tärkeää menoa, kuten vaikka hääjuhlia. Olin kotona ja katsoin Netflixiä.

Nainen kertoo tarinansa, koska häntä hämmästyttää koronajäljityksen kankeus.

Hän kertoo työskentelevänsä it-alalla ja arvioi, että hänen kohdalleen sattuneet kömmähdykset olisi voitu välttää paremmalla tietojenhallinnalla.

Vantaan koronajäljitys on ollut pahasti ruuhkautunut, ja ruuhkista valitettiin jo alkuvuonna. Työhön palkattiin kolminkertainen määrä uusia tekijöitä maaliskuussa.

Tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kirsi Valtonen sanoi Vantaan Sanomille viikko sitten maanantaina, että jäljitys laahaa kaksi viikkoa perässä.

– Tartuntoja on niin paljon, että jäljitys alkaa olla tehotonta, Valtonen sanoi VS:lle.

Samalla hän vetosi kansalliseen tasoon, eli käytännössä sosiaali- ja terveysministeriöön, että Suomi muuttaisi jäljittämisstrategiaansa.

Jäljityksessä kannattaisi Valtosen mukaan keskittyä tartunnan saaneen henkilön lähipiirin, eli perheen ja ystävien tavoittamiseen.

– Käytäntö on osoittanut, että laajemmat tartuntaketjut esimerkiksi kouluissa tai työpaikoilla rakennustyömaita lukuun ottamatta ovat harvinaisia. Useimmiten tartunnat ovat peräisin lähipiiristä, ja jäljityksessä olisi siksi tärkeintä keskittyä tartunnan saaneen lähipiiriin kontaktointiin ja karanteeniin asettamiseen, Valtonen sanoi.