Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa kiilaa jo Espoon ja Helsingin ohi – pk-yritykset uskovat kasvuun ja palkoissa on nousupainetta, mutta investointihanat pysyvät kiinni

Espoo on menettämässä kärkiasemansa Suomen ja pääkaupunkiseudun talouden ykkösveturina, arvioi Pääkaupunkiseudun yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen.

Pärssisen mukaan Espoossa yritysten asema on ollut vahva ja vahvistuu edelleenkin, mutta vieläkin voimakkaammin menestysodotukset nousevat Helsingissä ja Vantaalla.

Erityisesti vantaalaiset pk-yritykset odottavaa kovaa kasvua, käy ilmi keskiviikkona julkaistusta Pääkaupunkiseudun yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön pk-yritysbarometristä.

Espoossa pk-yritysten suhdannenäkymät ovat nousseet alkuvuonna saldolukuna nollasta 28:aan. Helsingissä luku on nyt 30 ja Vantaalla 36, kun vielä vuodenvaihteessa oltiin negatiivisen puolella.

Kaikissa kolmessa kaupungissa yritykset uskovat lisäävänsä työntekijöiden määrää lähikuukausina. Erityisen paljon rekrytointitarvetta on Vantaalla.

Pärssinen sanoo tiedotteessa, että ammattitaitoisesta työvoimasta on jo nyt pulaa monilla toimialoilla. Tämä luo väistämättä palkankorotuspaineita.

– Talouden kasvunäkymistä huolimatta työvoiman palkkakustannusten nousu ja ammattitaitoisen työvoiman riittävyys pääkaupunkiseudulla kurittavat erityisesti pienten pk-yritysten kykyä kilpailla työvoimasta. Paineet yrityskohtaiseen, joustavaan paikalliseen sopimiseen lisääntyvät, Pärssinen arvioi tiedotteessa.

Hyvistä suhdannenäkymistä huolimatta pk-yritysten vienti ja toiminta ulkomailla ovat barometrin mukaan alavireisiä.

Erityisesti Espoossa kehitys on Pärssisen mukaan huolestuttava. Helsingissä ja Vantaalla näkymät ovat Espoota hieman paremmat myös kansainvälisessä toiminnassa ja viennissä.

Myös pk-yritysten investointihalut ovat edelleen vaisuja, ja koko maan osalta odotukset ovat pakkasella. Pääkaupunkiseudulla saldoluvut investointien arvon kehityksessä ovat hieman plussalla: Espoossa 8, Helsingissä 7 ja Vantaalla 11 saldopistettä.

– Isoja investointeja jarrutetaan edelleen ja vasta viennissä aikanaan syntyvä riittävä kysyntä tulee laukaisemaan investointipadot, Pärssinen arvioi.

Lue myös: "Ikinä ei ole ollut näin vaikeaa löytää työntekijöitä", harmittelee ravintoloitsija Johanna Levoniemi – Ennennäkemätön osaajapula kiusaa nyt ravintoloita, eikä tilanteeseen ole näkyvissä nopeaa helpotusta