Salakavala uniapnea ei ole vain kuorsaavien miesten vaiva – "Eivätkä kaikki ole ylipainoisia"

Terveys: Väsymys tai keskittymiskyvyn puute voi johtua uniapneasta. Hoidoksi voi riittää pallo yöpaidan selkämyksessä.

Uniapneasta kärsivät käyttävät nukkuessaan laitetta, joka ehkäisee hengityskatkoksia. Timo Seppäläinen
Marjo Rämö

Marjo Rämö

Voimakas kuorsaus on tavallinen uniapnean oire, mutta suinkaan kaikki yöllisistä hengityskatkoksista kärsivät eivät kuorsaa.

– Eivätkä kaikki ole ylipainoisia, oikoo terveysalan yrittäjä Jenni Komulainen uniapneaan liitettyjä yleistyksiä.

Yhtä hyvin uniapneasta voi kärsiä nuori tai keski-iän kynnyksellä oleva henkilö. Uniapnea on siitä salakavala tauti, että moni ei edes huomaa hengityskatkoksien rikkovan yöuntaan. Oireina onkin usein päiväväsymys, muistihäiriöt ja keskittymiskyvyn puutos. Öisiä oireita voivat olla myös hikoilu, lisääntynyt virtsaneritys ja suunkuivuminen.

Uniapneasta on kyse silloin kun potilaalla todetaan toistuvia, vähintään kymmenen sekuntia kestäviä hengityskatkoksia. Pahimmillaan katkokset voivat kestää jopa yli minuutin.

Öiset hengityskatkokset eivät aiheuta välitöntä hengenvaaraa, mutta hoitamattoman uniapnean on todettu lisäävän riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin. Se lisää myös muun muassa eteisvärinää, aivoinfarkteja, keuhkovaltimoverenpainetautia ja kakkostyypin diabetesta ja heikentää elämänlaatua.

Hengityskatkosten pituutta ja yleisyyttä sekä nukkuma-asentoa voidaan selvittää nukkumisen aikana tehtävällä tutkimuksella.

Tutkimuksia tehdään sekä julkisessa että yksityisessä sairaanhoidossa.

– Tutkimuksessa potilas kiinnittää rintakehälleen älypuhelimen kokoisen laitteen, johon kytketään happiviikset, sormenpään happisaturaatiomittari sekä kylkeen teipattava hengitysliikkeitä mittaava anturi, Komulainen kertoo.

Jenni Komulainen on sairaanhoitaja ja terveysalan yrittäjä. Studio Valonkuva/Siru Heikkilä

Piuhojen kanssa nukkumista ei pidä ottaa stressiä, Komulainen rohkaisee. Neljän tunnin yhtäjaksoinen uni on riittävä tutkimuksen tekemiseen.

Mikäli potilas kärsii hoitoa vaativasta uniapneasta voi hän lähteä tulosten kanssa hakemaan apua joko yksityisestä tai julkisesta terveydenhuollosta.

Lieväasteisen uniapnean hoitomuodoksi voi riittää oikea nukkumisasento tai painonpudotus. Nukkuja voidaan ohjata kylkiasentoon tyynyillä tai yöpaidan selkämykseen kiinnitettävällä kovalla pallolla.

Keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa voidaan hoitaa laitehoidolla, joka antaa nukkujalle kevyesti paineistettua ilmaa nukkumisen ajan. Suun ja nielun asentoa voidaan korjata öisin suussa pidettävällä kiskolla.

Kuka?

Jenni Komulainen

Kardiologiseen hoitotyöhön erikoistunut sairaanhoitaja.

Perustanut yrityksen, joka tarjoaa uniapneatutkimuksia sekä sydänvalmennusta.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut