Louhelan 1960-luvun talot saavat kylkeensä kaksi uutta kerrostaloa – vanhat taloyhtiöt voivat hankkia remonttirahaa myymällä siivun omasta tontistaan

Rakentaminen: Tontin myymisestä tulee taloyhtiölle myös kuluja.

Taloyhtiöt voivat hankkia remonttirahaa, kun ne myyvät tonteistaan määräaloja rakennusyhtiöille. Tällaisia mahdollisuuksia on varsinkin 1960–70-luvuilla valmistuneilla taloilla, joiden pihat ovat usein väljiä ja paikoitusalueet isoja.

Mitään merkittävää ilmiötä kerrostalotonttien täydennysrakentamisesta ei ainakaan toistaiseksi ole Vantaalla tullut, mutta joitakin kohteita on toteutettu tai teossa, kuten Viertolassa Peltolantiellä ja Tikkurilassa Neilikkatiellä sekä Hakunilassa Raudikkokujalla.

Myyrmäessä Länsi-Vantaalla on meneillään vain yksi hanke. Haltiantielle Louhelan asuinalueelle seitsemän 1960-luvun kerrostalon seuraksi rakennetaan kaksi 8-kerroksista taloa sekä pysäköintilaitos.

Uusia asuntoja Jokiuomanpuiston naapuriin on tulossa lähes saman verran kuin nykyisissä taloissa eli 239.

Hanke on As Oy Kaarenhaltian ja Louhelan Huolto Oy:n, jonka neljä Louhelassa sijaitsevaa asunto-osakeyhtiötä omistavat.

– Yhteishankkeen avulla saatiin muodostettua riittävän suuri myytävä määräala rakennuttajien kiinnostuksen herättämiseksi, kertoo Louhelan Huollon toimitusjohtaja, isännöitsijä Virpi Päivinen.

Tämä on hyvänkokoinen korttelikohde.

Niko Timonen

Rakennusmaan myyntituotoilla As Oy Kaarenhaltia on maksanut jo tehtyjä ja rahoittaa käynnissä olevia remonttihankkeita, kuten ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmien uusimisia.

– Hankkeen ansiosta myös Louhelan Huolto saa uudet toimitilat, kun vanhat, elinkaarensa päähän tulleet tilat purettiin pois, Päivinen jatkaa.

Tontin myynti ei ole taloyhtiölle yksinkertainen rahasampo eikä tuo rahaa "puhtaana käteen", vaan siitä vähennetään muun muassa kaupungille maksettava maankäyttökorvaus.

– Se on Vantaalla 35 prosenttia maan arvonnoususta eli kaavoituksesta, aluearkkitehti Timo Kallaluoto selvittää.

Lisäksi voi tulla kuluja muun muassa myytävien määräalojen rasitteiden poistosta ja mahdollisesta pilaantuneen maan puhdistuksesta.

Myyrmäessä täydennysrakentaminen on ollut Kallaluodon mukaan vain vuokrataloyhtiöiden tekemää.

– Niillä on rahkeita, hän sanoo.

Louhelan hankkeen pääurakoitsija on SRV Rakennus Oy.

– Tämä on meille hyvänkokoinen korttelikohde, johon rakennetaan useampi talo kerralla, projektipäällikkö Niko Timonen sanoo.

Hän kertoo, että SRV:ltä pyydetään tarjouksia täydennysrakentamisesta, mutta yhtiö etsii myös itse aktiivisesti kohteita pääkaupunkiseudulta. Täydennysrakentamisen hyvä puoli niin tuleville asukkaille kuin rakennuttajalle on se, että paikalla on infrastruktuuri ja palvelut valmiina.

Vantaa kannustaa täydennysrakentamiseen yleiskaavassa, jotta kaupunkirakennetta saadaan tiiviimmäksi ja kasvava asukasmäärä keskuksiin. Siten viheralueita säästyisi rakentamiselta.

Myyrmäessä täydennysrakentamista laajoille parkkialueille hidastaa se, että suurin osa parkkipaikoista on Myyrmäen huollon omistuksessa ja sen omistavat useat taloyhtiöt, kuten 1960–70-luvun rakentamisen aikaan oli tapana. Silloin taloyhtiöillä voi olla erilaisia intressejä eivätkä hankkeet etene.

Kallaluoto sanoo, että ratkaisuna voisi olla esimerkiksi maanomistuksen purkaminen.

Lue myös: Taloyhtiö voi rahoittaa remontteja tonttikaupalla – Ei välttämättä edes vaadi kaikkien osakkaiden suostumusta

Täydennysrakentaminen

Louhelaan tulee 239 uutta asuntoa

Haltiantien ja Eräpolun väliin rakennetaan kaksi 8-kerroksista lamellikerrostaloa, jotka koostuvat yhteensä neljästä asunto-osakeyhtiöstä.

Taloihin tulee yksiöitä, kaksioita sekä kolmioita yhteensä 225 ja niiden lisäksi 14 neljän huoneen asuntoa.

Noin puolet on omistusasuntoa ja puolet vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.

Asuintalojen lisäksi rakennetaan pysäköintilaitos, johon tulee 107 autopaikkaa. Lisäksi uudistetaan As Oy Kaarenhaltian nykyinen parkkialue.

Uudet kerrostalot valmistuvat vaiheittain, joista ensimmäinen syyskuussa 2022 ja viimeinen alkusyksyllä -23.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut