Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koko Uudenmaan kokoontumisrajoitukset lievenevät huomenna – kahden metrin turvavälivelvoitteesta ja pääkaupunkiseudun lohkovaatimuksesta luovutaan

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) lieventää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoituksia alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti.

Lauantaista 4. syyskuuta alkaen sisätiloissakaan järjestetyissä yleisötilaisuuksissa ei tarvitse taata yleisölle kahden metrin turvavälejä, jos terveysturvallisuus voidaan varmistaa tilojen riittävällä väljyydellä ja muilla keinoilla.

Pääkaupunkiseudulta kumotaan myös velvoite jakaa tapahtumien yleisö lohkoihin ja yleisesti asiakas- ja yleisötiloja koskenut turvavälivelvoite. Esimerkiksi harrastustilojen käytössä ei siis jatkossa tarvitse varmistaa, että osallistujat voivat säilyttää toisiinsa kahden metrin turvavälin.

Epidemiatilanne kuormittaa yhä Uudenmaan terveydenhuoltoa, mutta tilanne on sairaanhoitopiirin arvion mukaan kuitenkin muuttunut niin, että kokoontumisrajoituksia voidaan lieventää.

– On erittäin tärkeää, että kokoontumisissa ja ylipäänsä toiminnassa, jossa ihmisiä on pidemmän aikaa samassa tilassa, huomioidaan edelleen terveysturvallisuus, muistuttaa tiedotteessa aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen Etelä-Suomen avista.

Terveysturvallisuus on varmistettava muun muassa rajoittamalla tilaisuuksien osallistujamäärää puoleen tilan kapasiteetista, ehkäisemällä tungoksia ja ohjeistamalla asiakkaita.

Sisätiloissa yli kymmenen hengen tilaisuuksissa voi olla enintään puolet muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä tai käytettävissä olevien istuma- tai seisomapaikkojen määrästä. Tällä saadaan tiloihin väljyyttä ja vältetään osaltaan ruuhkien ja tungosten syntymistä.

Ulkotiloissa osallistujamäärää ei ole rajoitettu. Yli 50 hengen tilaisuuksien järjestäjän täytyy kuitenkin varmistaa, että osallistujat voivat välttää fyysisen kontaktin toisiinsa.

Yli 10 hengen sisätilaisuuksissa ja yli 50 hengen ulkotilaisuuksissa täytyy lisäksi noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31. toukokuuta julkaisemaa ohjetta hygieniakäytännöistä. Ohjeessa painotetaan muun muassa maskin käytön tärkeyttä sekä järjestäjän antamia ohjeita osallistujille äänen käytön ja ruuhkatilanteiden välttämiseen.

– Saamiemme asiantuntija-arvioiden mukaan kahden metrin turvavälit eivät ole enää välttämättömiä sisälläkään. Tilaisuuden järjestäjän täytyy yhä vähentää tartuntojen leviämisen riskiä esimerkiksi ohjeistamalla asiakkaita ja järjestämällä asiakaspaikat tai asiakkaiden oleskelu mahdollisimman väljästi. Toki myös jokaisella osallistujalla on vastuu käyttäytyä järjestäjän antamien ohjeiden mukaisesti, esimerkiksi käyttää maskia, Nikunen muistuttaa.

Avin muistuttaa tiedotteessaan, että kunnat voivat määrätä omille alueilleen tiukempia rajoituksia kuin aluehallintoviraston päätöksillä on määrätty, jos se on paikallisen epidemiatilanteen vuoksi välttämätöntä.

Tilojen käyttöä koskevat lain yleiset hygieniavaatimukset ovat edelleen voimassa koko Suomessa ja tällä tietoa vuoden loppuun asti. Vaatimuksen koskevat erilaisia asiakas- ja yleisötiloja, kuten kauppoja, kauppakeskuksia, liikunta- ja harrastustiloja, museoita, teattereita ja kirjastoja.

Hygieniavaatimuksissa todetaan, että tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on pidettävä muun muassa huoli siitä, että asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen.