Nättinassut ei himmaile sanottavaansa – Mauttomuudesta ja hajuttomuudesta kieltäytyvä bändi syntyi turhautumista purkaneella mökkikeikalla ja nappasi nimensä deittipalvelusta

Musiikki: Piti tehdä näytelmä, tulikin biisi, Vantaan Näyttämöltä tutut harrastajanäyttelijät kertovat yhtyeensä alkusysäyksestä.

On varmaan mahdotonta sanoa, mitä kaikkea oli irti hetkellä, jolloin Kaisla Flood ja Noora Nyyssönen kolme vuotta sitten istuivat mökillä mukanaan kummankin kirjoittamia tekstejä. Ainakin liikkeellä oli paljon turhautunutta naisenergiaa epäonnistuneiden ihmissuhteiden jäljiltä, lämpömittari puski hellelukemia ja kohtalokin taisi olla riehakkaalla tuulella.

– Piti tehdä näytelmä naiseudesta, tulikin biisi. Niitä mukana olleita tekstejä ei sitten käytetty ollenkaan, kaksikko kertoo.

Biisi sai nimekseen Sika on irti. Viime huhtikuussa se pääsi maailmalle asti singlejulkaisuna. Kesäkuussa sitä seurasi suorauheisen himokas, rakkauden tarpeesta kertova Upota-single ja parin viikon päästä ulos tulee herkkä Omenankukkia.

Mökkiviikonlopun aikana syntyi toinenkin kappale ja lisäksi naiset ehtivät tutkia Nyyssösen juuri lataamaa deittipalvelua, jossa tulleet viestit herättivät outouksillaan ennemminkin manailua kuin ihastelua. Yksi alkoi tervehdyksellä ”Hei nättinassu!”

– Silloin välähti aivan saman tien, että tästä tulee meidän bändin nimi.

Biiseistä tehtiin saman tien demojakin käsillä ollein instrumentein.

– Toinen soitti uuniritilää ja toinen kopsutti maustepurkilla ja jollain risuharjalla pöytää. Näprättiin koko viikonloppu niitä biisejä ja Nättinassut alkoi heti elää omaa elämäänsä.

Yllätysalun jälkeen Nättinassut laajeni bändiksi ja on nyt soittajavaihdosten jälkeen toiminut vuoden päivät vakiintuneella kokoonpanolla, jolla oma soundimaailma on saatu hiottua kuntoon. Naiset kiittävät vuolaasti tuottaja, kosketinsoittaja Vesa Lappalaisen ansioita asiassa.

– Soundit on saatu nippuun niin, että sitten kun mennään keikalle, päräytetään paikat päreiksi.

Flood ja Nyyssönen tekevät melodioita ja sanoituksia sekä yhdessä että erikseen. Kappaleita on nyttemmin syntynyt myös koko yhtyeen voimin ja niitä on jo paljon.

– Me haluamme erityisesti sanoittaa, jotta biiseistä tulee meidän näköisiämme.

Jo mökillä syntyi sekä asennerokkibiisi että kaunis balladi. Sillä linjalla on myös jatkettu.

– Emme halua lukkiutua mihinkään genreen, vaan tehdä hyvinkin erilaisia kappaleita erilaisista elämän asioista ja tunnelmista.

Molemmat laulavat yhtyeessä solisteina.

– Nooralla on tosi tumma rocksoundi, hän taitaa bluesin ja rockin ihan suvereenisti. Itseäni ehkä soulmaailma on lähempänä. Vedän kovaa ja korkealta, Flood vertaa.

Nyyssönen keikkaili jo nuorena skeittipunkkibändissä 90-luvun loppupuoliskolla, Floodilla on sellonsoittajana klassisen musiikin tausta ja kummallakin on kokemusta monista eri kokoonpanoista. Harrastajanäyttelijöinä heitä on nähty myös niin Vantaan Näyttämön kuin Teatteri Kultsan produktioissa, eikä teatterin maailma muillekaan bändin jäsenille ole vieras.

Vantaan Näyttämöllä Nättinassuilla on ensimmäinen keikkansakin 18. syyskuuta. Elektroniikalla maustetun pop-rockin skaala ulottuu rankasta hyvinkin hempeään.

– Meininkinä on ollut vähän laventaa ajatusta siitä, millaisia asioita ja tyylejä popmusiikkiin voi sisällyttää. Tarkoitus on herättää tunteita ja ajatuksia, ei olla hajuttomia ja mauttomia.

Ensisinglessään parivaljakko on käyttänyt harkitun toistuvasti v-sanaa.

– Niiden poistaminen olisi muuttanut biisin koko alkuperäisen ajatuksen ja asenteen täysin. Olihan se aika riski, mutta tosi moni on tykännyt ja on tullut hyvää palautetta. Julkaisu jännitti kyllä ihan kauheasti.

Nättinassujen musiikissa saavat sijan sekä ihmisyys yleensä että naiseuden monet sävyt.

– Kun ei olla enää ihan nuoria tytönhupakoita, niin ehkä se ylpeys naiseudesta tämmöisenään tässä hetkessä välittyy teksteistä.

Nyt bändi kiikaroi innokkaasti avautuvien keikkamarkkinoiden suuntaan.

– Pitää olla rima korkealla. Pyrimyksenä on päästä valloittamaan koko Suomi.

Lue myös:

Vantaalaisartisti Catharina Zühlke kampanjoi ALSiin sairastuneiden tukemiseksi

Nomin ensilevyllä soi laulajan äänelle tilaa antava iskelmäpop

Nättinassut

Eka livekeikka

Syntyi 2018.

Noora Nyyssönen (laulu), Kaisla Flood (laulu), Esa Lindroos (basso), Kari Hiltunen (kitara), Vesa Lappalainen (tuottaja, koskettimet), Jere Pehkonen (rummut).

Kolmas single Omenankukkia julkaistaan 17.9. Seuraava tulossa vuoden lopulla.

Keikalla Vantaan Näyttämöllä (Oraskuja 1) la 18.9. klo 20.30.

Liput 20/15 e. Ovet avautuvat klo 19.

Illan aikana luvassa jo julkaistut kappaleet sekä paljon vielä julkaisematonta materiaalia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut