Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Marja Sannikka paljastaa: Jotkut poliitikot lähteneet studiosta suutuksissaan – median kuluttajia vaivaa tosikkomaisuus

Henkilö: Marja Sannikka laittaa TV:ssä vallanpitäjät tiukille – mutta kotikuntansa politiikasta hän haluaa pysytellä loitolla.

Emme oikeasti välitä vanhuksistamme. Suomen ilmastoteot ovat yhtä tyhjän kanssa. Sähkönsiirto on laillista riistoa. Muun muassa näihin teemoihin Ylen toimittaja Marja Sannikka on pureutunut omaa nimeä kantavassa ohjelmassaan.

Ohjelma palaa kesätauolta Ylen perjantai-iltojen ohjelmapaikalle syyskuun alkupuolella.

Marja Sannikka -nimisessä ohjelmassaan hän haluaa käsitellä kipeitäkin asioita. Ohjelman slogankin on ”totuus sattuu”.

– Sanoin tuottajille jo ohjelman suunnitteluvaiheessa, että en halua tehdä mitään viihdettä ja kilpailla perjantai-iltojen viihdeohjelmien kanssa. Haluan käsitellä aiheita, jotka voivat olla epämiellyttäviäkin, mutta joista on silti syytä puhua.

Vihdissä asuva Sannikka tunnetaan napakkana ja tiukkanakin toimittajana, joka ei päästä haastateltaviaan helpolla. Jo takavuosina vaalitenttejä tehdessään hän tivasi vastauksia ympäripyöreitä puhuvilta poliitikoilta.

– Minulla on aina mielessäni muutamat kysymykset, joihin ohjelman aikana haluan haastateltavilta vastaukset. Joskus haastateltava kiertelee eikä vastaa suoraan, ja siksi joudun kysymään samaa kysymystä yhä uudelleen.

Sannikka sanoo, että usein poliitikot ovat niin rutinoituneita esiintyjiä julkisuudessa, etteivät he ota toimittajan kysymyksiä henkilökohtaisesti. Mutta on joukossa niitäkin, jotka suutahtavat, kun Sannikka on tivannut tarkentavia kysymyksiä.

– Jotkut haastateltavat ovat lähteneet studiosta tuulispäänä tai mutisseet tyytymättömyyttään studioisännälle.

Marja Sannikan toimittajan työhön on vaikuttanut opiskeluvuodet Englannissa. Siellä hän huomasi, että englantilaismedia hiillostaa poliitikkoja paljon tiukemmin kuin Suomessa. Myös yliopistoissa näkyi debatointikulttuuri; jo nuoria kannustetaan keskusteluun ja olemaan rohkeasti eri mieltä.

– Täällä Suomessa media on paljon kiltimpi. Täällä tiukkojen kysymysten esittämistä tai eri mieltä olemista saatetaan pitää vihamielisenä. Ehkä täällä ollaan välillä myös vähän tosikkoja lukemaan mediaa, eikä uskalleta heittäytyä aitoon keskusteluun, Sannikka pohtii.

Ehkä juuri oman rohkean ja napakan tyylinsä ansiota Marja Sannikka on noussut valtakunnan toimittajaeliittiin; päässyt vetämään TV:n primetime-aikoina ajankohtaisohjelmia, vaalitenttejä ja saanut jopa omaa nimeään kantavan ohjelman – eli tekemään asioista, joista moni toimittaja haaveilee. Kokeeko hän nyt olevansa uransa huipulla?

– Onhan omaa nimeä kantava ohjelma hieno juttu! Mutta en ole erityisemmin tavoitellut mitään, olen vain tarttunut tilaisuuksiin ja nauttinut hienoista työprojekteista, joita olen saanut tehdä. Eikä minulla ole mitään tavoitetta, mitä haluaisin seuraavaksi tehdä.

Sannikka sanoo olevansa toimittajana kutsumusammatissaan.

– Koen tämän työn tosi tärkeänä. Minulle on tärkeää se, että ihmiset saavat luotettavaa tietoa maailmasta. Toimittajana haluan avata esimerkiksi puolueiden ohjelmia pintaa syvemmältä ja selvittää esimerkiksi sitä, missä asioissa puolueet tekevät kompromisseja. Niistähän puolueet itse eivät mielellään halua puhua. Mutta ihmisten on niistä tärkeää tietää, jotta he osaavat arvioida puolueita paremmin.

Vuosien TV-työnsä vuoksi Sannikka on itsekin eräällä tapaa julkisuuden henkilö ja monet tunnistavat hänet kaduilla. Hän ei koe, että julkisuus häiritsisi hänen arkeaan mitenkään.

– Aika ajoin joku tunnistaa minut kadulla ja tulee juttelemaan. Mutta se ei häiritse. Useimmiten ihmiset ovat tosi kivoja ja yhteydenotot ovat positiivisia.