Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt Vantaalla suunnitellaan padon purkamista Kirkonkylänkoskella – kutusoraikkoon otetaan mallia Tikkurilankoskesta

Parannus: Meritaimenelle halutaan esteetön reitti kutemaan.

Uhanalaiselta meritaimenelta on poistumassa viimeinenkin vaelluseste Keravanjoen alajuoksulla, kun Helsingin pitäjän kirkonkylässä ja osittain Helsingin puolella sijaitsevaa Kirkonkylänkosken patoa suunnitellaan kunnostettavaksi.

Kunnostuksesta on valmistunut esiselvitys, jossa tutkittiin eri vaihtoehdoin, miten meritaimen pääsee nousemaan esteettömästi kudulle. Samalla selvitettiin, miten padon ja siihen liittyvän myllyn rakennushistoriallinen arvo säilyvät.

Vantaan tekninen lautakunta on valinnut toteutusvaihdon, jonka mukaan patoa purettaisiin Vantaan puolelta noin 20 metriä. Sen yläpuolelle rakennettaisiin luonnonmukainen tekokoski ja niskakynnys, joka pidättäisi yläpuolisen vedenpinnan vaihtelun lähes nykyisissä korkeuksissa eri virtaamilla.

Niskan yläpuolelle rakennettaisiin samanlainen kutusoraikko kuin Tikkurilankoskessa, jossa se on osoittautunut toimivaksi.

Kunnostuksen kokonaiskustannusarvio on 661 000 euroa. Helsingin puolella kunnostus on vähaistä.

Vantaan kaupunki on pyrkinyt parantamaan vaelluskalaston elinolosuhteita muun muassa perustamalla kutusoraikkoja useisiin puroihin ja ennallistamalla Tikkurilankoskea.

1990-luvulla Vantaan kaupunki rakensi Kirkonkylänkosken padolle kalaportaat, mutta ne eivät toimi toivotusti ja lisäksi kalaportailla on salakalastettu.

Lue myös: Tikkurilankosken padon purkamista halutaan tulla katsomaan ulkomailta asti

"Pelastakaa simpukat" -operaatio Tikkurilankoskessa: Uhanalaisia vuollejokisimpukoita sukellettiin ylös "käsikopelolla"