"Matalapainepainotteista" – Foreca: Tältä näyttää loppuvuoden sää

Vuoden kolmen viimeisen kuukauden sääennusteen mukaan lämpötilat vastaavat vuodenajan keskimääräisiä lämpötiloja. Arkisto/Paula Pohjamo

Sirpa Repo

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ennuste loka–joulukuun jaksolle näyttää meille vuodenajan keskimääräisiä tai sen lähellä olevia lukemia lämpötilojen osalta.

– Ennusteessa jakson keskilämpötila on Suomessa melko tavanomainen tai mahdollisesti etelässä ja lännessä hieman keskimääräistä lämpimämpi. Sateiden osalta pohjoisessa ollaan ennusteen mukaan melko lähellä keskimääräisiä sademääriä. Etelässä ja idässä olisi hieman tavanomaista sateisempaa, toteaa blogissa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

Hän näkee viitteitä siitä, että sää tulee olemaan vaihtelevaa. Ajoittain kylmää ilmaa virtaa pohjoisesta, välillä puolestaan on lauhan ilman virtauksia. Jämähtävää säätilaa joko kylmään tai lämpimämpää tästä ennusteesta ei Salmisen mukaan saa.

– Todennäköisemmin Suomessa on loppuvuonna matalapainepainotteista säätä.

Meteorologi muistuttaa, että pitkän ajan ennusteissa on kuitenkin epävarmuuksia.

– Aina pitkät vuodenaikaisennusteet eivät toimi Suomessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Pitkän ajan sääennusteet ovat Forecan mukaan vielä kehitysasteella. Ne kertovat ennustejakson keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä.

Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Kuvituskuva. Eteläisessä Suomessa ensilumi sataa keskimäärin marraskuussa. Päivi Tuovinen

Säätilastojen mukaan terminen syksy alkaa etelässä keskimäärin syyskuun loppupuoliskolla. Paikoin pohjoisessa Lapissa se alkaa jo elokuun puolivälin ympäristössä.

Termisen syksyn katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila putoaa pysyvämmin 10 asteen alapuolelle.

Terminen talvi puolestaan alkaa aivan etelässä ja lounaassa keskimäärin marraskuun loppupuoliskon aikana. Pohjoisessa Lapissa puolestaan keskimäärin lokakuun puolivälin ympäristössä.

Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle.

Korjattu 7.9. kello 11.42 Salmisen kirjoittavan blogissaan ja juttua myös lyhennetty Lapin osalta.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut