Toistakymmentä vandaalia rikkoi yrittäjän sähköpotkulautoja Vantaalla – "Vasikkarakkautta", sanoo yrittäjä ja suunnittelee toiminnan laajentamista

Ilmiö: Yrittäjän piti korjata jopa sata vuokrattavaa sähköpotkulautaa. Kesä oli kokonaisuutena kuitenkin onnistunut, ja ensi kesänä vuokralautoja tulee myös Myyrmäkeen ja Martinlaaksoon.

Tikkurilaan keväällä tulleita vuokrattavia sähköpotkulautoja saa ensi kesänä myös Myyrmäestä ja Martinlaaksosta.

Bird-potkulautoja vuokraava yrittäjä Robin Landsmann kertoo, että yritys laajentaa toimialuettaan Vantaalla ja laajenee samalla myös Espooseen ja Helsinkiin.

– Asiakkaat ovat pyytäneet lautoja Myyrmäkeen ja Martinlaaksoon, ja vastaamme nyt tähän kysyntään. Harkinnassa on myös Kerava, Landsmann kertoo.

Amerikkalaisten Bird-lautojen ohella Vantaalla on ollut tarjolla saksalaisen Tierin lautoja.

Landsmannin mukaan sähköpotkulaudat eivät ole olleet osallisena Vantaalla samanlaisessa onnettomuussumassa kuin Helsingin keskustassa.

– Meille on tullut poliisilta vain yksi yhteydenotto. Potkulautamme oli mukana onnettomuudessa, jossa vammat olivat lieviä.

Peijaksen päivystyksen ylilääkäri kertoi Vantaan Sanomille kesällä, että potkulautaturmissa loukkaantuneita on hoidettu kesällä jonkin verran, mutta ei likikään siinä määrin kuin Helsingissä.

– Pääsääntöisesti kesä on mennyt todella hyvin. Aiomme jatkaa lautojen vuokraamista syksyllä niin kauan kunnes liukkaat kelit alkavat, sanoo Landsmann.

Ongelmitta yrittäjän kesä ei ole silti sujunut.

Landsmann kertoo, että lautoja on kesän aikana rikottu jopa 100 kappaletta. Se on paljon, sillä Birdin lautoja tuli vuokralle 300.

– Pääosin rikkoontumiset ovat olleet pieniä, eli mutterit ovat irronneet, tanko on rikkoutunut tai soittokello hajotettu. Nämä viat olemme korjanneet, ja laudat on saatu uudelleen käyttöön.

Viisi lautaa on heitetty kuitenkin jokeen.

– Ne menivät käyttökelvottomiksi.

Landsmannin mukaan lautoja rikottiin etenkin keväällä. Yrittäjä sai vandaalit kuriin ottamalla käyttöoikeuden pois 12 käyttäjältä.

Virosta kotoisin oleva Landsmann nimittää ilmiötä ”vasikkarakkaudeksi”, eli ensirakkaudeksi, joka ehti roihuta joidenkin nuorten mielessä liian rajuna.

– Olen puuttunut tilanteisiin, jossa laudan päällä on ollut kolmekin nuorta, ja kertonut miten vaarallista sellainen pelleily on. Toivon, että kodeissa puhutaan tästä.

Helsingissä, Tampereella ja Turussa sähköpotkulautafirmat ovat rajoittaneet lautojen nopeuksia ja käyttöaikaa. Helsingissä käyttö on kokonaan kiellettyä viikonloppuöisin.

Vantaalla rajoituksia oli Tikkurila-festivaalin aikaan, mutta muutoin käyttö on ollut vapaata.

Sähköpotkulaudat

Jaana Kauppi tekee laudalla työmatkoja

Vantaalainen Jaana Kauppi sanoo olevansa sähköpotkulautojen vakiokäyttäjä. Hän tekee niillä esimerkiksi työmatkoja.

– Sieltä missä asun on välillä aika huonot yhteydet. Sähköpotkulaudoilla pääsee yhtä nopeasti perille, jos niitä sattuu olemaan lähellä.

Kaupin kokemuksen mukaan ihmiset käyttävät sähköpotkulautoja siististi.

– Olen huomannut, että suurin osa ihmisistä käyttää näitä hyvin. Varsinkin kun palvelun sovelluksessa pitää ottaa kuva, kun laudan on pysäköinyt.

Monet ovat paheksuneet jalkakäytävillä lojuvia lautoja. Kauppi arvelee, että ne eivät välttämättä ole jääneet nurin käyttäjien jäljiltä. Myös ohikulkija voi napata laudan mukaansa ja työntää sen jonnekin.

Kauppi käyttää Birdin sähköpotkulautoja eikä ole vielä kokeillut muita.

Birdin laudat pienikokoisia ja muut laudat näyttävät raskailta verrattuna niihin.

Kaupin mielestä Helsingin keskustassa sähköpotkulaudoille voitaisiin säätää pysyvästi muita alueita alhaisempi nopeusrajoitus.

– Virossa Tallinnassa on esimerkiksi alueita, joilla sähköpotkulauta automaattisesti hidastaa nopeutta, sillä siellä on enemmän ihmisiä.

– Mutta esimerkiksi Tikkurilan alueella ei ole niin paljon ihmisiä, että vaaratilanteita voisi nopeuden takia syntyä. Joillakin tietyillä alueilla nopeutta voisi rajoittaa niin, että lauta pudottaa sen automaattisesti johonkin tiettyyn lukemaan, joka soveltuu kyseiseen ympäristöön paremmin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut