Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

"Mukavaa, kun on vähän erikoisempi harrastus" – Rekolan Raikkaan riveistä lähtee nuori mutta kokenut kolmikko SM-mitalijahtiin naisten viestikävelyssä

Kilpakävely on vaativa tekniikkalaji, joka syyttä kärsii vähättelystä jopa yleisurheilupiireissä.

– Kiva mutta kova laji, joka vaatii harrastajaltaan paljon. Kilpakävelyyn ei kannata suhtautua ennakkoluuloisesti. Siitä pystyy todella nauttimaan, vakuuttaa Anna-Maj Vierikko.

Hän aikoo yhdessä Taika Nurron ja Helmi Köykän kanssa ottaa Rekolan Raikkaalle mitalin naisten 3x3000 metrin kävelyssä Oulussa tulevana viikonloppuna kilpailtavissa SM-viesteissä.

Vantaalaisseuran omat kasvatit ovat vasta 17–18-vuotiaita, mutta jo neljäntenä peräkkäisenä vuonna menossa SM-viesteihin aikuisten sarjassa.

– Kolmikosta jokainen on kävellyt tällä kaudella uuden ennätyksensä 3000 metrillä. SM-mitaliin vaaditaan todennäköisesti 50 minuutin alitus, mutta sekään ei välttämättä takaa kolmen parhaan joukkoon pääsyä, tietää Rekolan Raikkaan yleisurheilujaoston puheenjohtaja ja kävelijätrioa valmentava Esko Ranto.

SM-viesteissä trion paras sijoitus on toistaiseksi neljäs, vuodelta 2018.

SM-viesteissä juostaan sekä aikuis- että junioriluokissa, mutta kävelyviesti on ohjelmassa vain naisille ja miehille. Viestejä ei kävellä juniori-ikäluokissa kävelyn omissakaan SM-kisoissa. Siellä junioreille on jaossa sekä henkilökohtaisia että joukkuemitaleja.

Taika Nurro, 17, kävelee Raikkaan aloitusosuuden, kakkososuuden hoitaa Vierikko. Köykkä on ankkuri.

– Taika aloittaa, koska on hyvä roikkumaan muiden perässä. Helmillä ja minulla on parempi oma veto siinä vaiheessa, kun porukka on hajaantunut, Vierikko perustelee järjestyksen.

– Olen harrastanut kilpakävelyä viisivuotiaasta asti, mutta vuosien varrella myös muita yleisurheilulajeja, esimerkiksi korkeushyppyä, kertoo Helsingin Puistolassa asuva, Tikkurilan lukiota käyvä Nurro. Hän on tänä vuonna voittanut ikäluokkansa SM-hopeaa kolmella kilometrillä. Parin vuoden takaa on plakkarissa SM-joukkuehopea.

Kilpakävelyssä sääntöjenmukainen askellus (jatkuva maakosketus ja polven ojentuminen) on kaiken a ja o. Tuomaristo tarkkailee suoritusta, ja hylkäys voi tulla hyvinkin lähellä maaliviivaa.

Niin kävi muun muassa olympiakävijä Jarkko Kinnuselle äskettäin Kalevan kisojen 20 kilometrin kilpailussa. Neljäs punainen varoituskortti tuhosi konkarin mitalitavoitteen hänen jäähyväiskilpailussaan vain 200 metriä ennen maalia.

– Vaikeinta on pitää polvi suorassa, Taika Nurro sanoo.

– Meistä kolmesta ketään ei ole koskaan hylätty, hän toteaa ja jatkaa:

– Kilpakävely on kokonaisuudessaan hauskaa. En osaa sanoa mitään yksittäistä asiaa, miksi tämä viehättää niin paljon.

Piakkoin 18 vuotta täyttävä Anna-Maj Vierikko on kilpakävellyt viitisen vuotta.

– Aloitin yleisurheilun melko myöhään. Kävelystä tuli pian ykköslajini. Se tuntui helpolta, ja Esko näki minussa kävelijän ominaisuudet.

Päiväkummussa asuva ja Nurron tavoin Tikkurilan lukiota käyvä Vierikko ammentaa kilpakävelystä runsaasti.

– On kiva tuntea, että on jossain hyvä ja että on löytänyt oman juttunsa. Sitä paitsi on mukavaa, kun on vähän erikoisempi harrastus.

Vierikko on yhdessä Köykän kanssa voittanut juniorisarjoissa kaksi joukkue-SM-kultaa. Viime syksynä Vierikko käveli maantiellä SM-pronssia.

Helmi Köykkä, 18, on kolmikon tuorein kilpakävelijä.

– Aiemmin harrastin kaikkia yleisurheilulajeja, eniten kiekonheittoa ja pitkänmatkanjuoksuja. Kävelykin on kestävyyslaji, johon tekniikka tuo sopivasti lisähaastetta, muotoilee Köykkä, joka asuu Päiväkummussa ja käy Sotungin lukiota.

Vierikon kanssa saavuttamiensa joukkuemestaruuksien lisäksi Köykällä on viime vuodelta 17-vuotiaiden SM-pronssi, kuten myös viime keväältä maantiekävelystä.

Koko kolmikolla on siis jo useita nuorten mitaleita. Joko nyt on ensimmäisen aikuisten mitalin vuoro?

Lue myös:

Elias Kuosmanen ei pyytele isommilta pojilta anteeksi