Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Nyt voi etsiä turvaa taidemuseosta – Artsissa avautuva näyttely avaa väyliä pohtia omaa ja toisten turvallisuuden tarvetta, edellytyksiä ja toteutumista

Turvallisuus on ollut korona-aikana kaikkien mielessä joka päivä. Siksi turvallisuutta käsittelevä näyttely Vantaan taidemuseo Artsissa ei voisi juuri ajallisesti paremmin osua, vaikka korona ei olekaan sen syy, lähtökohta tai edes aihe.

– Turvallisuusteema on aina ajankohtainen. Turvallisuus koskettaa jokaista, se on ihmisen perustarve ja myös kehollinen asia, näyttelyamanuenssi Christine Langinauer kiteyttää.

Turvattu – kehojen ja tilojen politiikkaa on syntynyt yhteistyössä Frame Contemporary Art Finlandin kanssa.

Suomalaisen nykytaiteen aseman ja kansainvälistymisen edistäjänä toimivan Framen ohjelmapäällikkö Jussi Koitelan ja Langinauerin kuratoimassa näyttelyssä niin yksityisiin kuin julkisiin tiloihin liittyvää turvallisuutta ja turvallisuuspolitiikkaa tarkastellaan maalauksin, valokuvin, installaatioin, julistein ja videoteoksin.

Kokonaisuus haastaa käsitystä siitä, mitä turvallisuudella eri tiloissa ja yhteyksissä tarkoitetaan ja miten esimerkiksi vallan ja talouden rakenteet siihen vaikuttavat.

– Mukana on teoksia, jotka herättelevät pohtimaan, mitä omalla kohdalla tarvitsee siihen, että tuntisi itsensä turvatuksi. Kokemushan on hyvin subjektiivinen ja ihan tietystä hetkestäkin riippuvaa. Näyttelyssä tarjotaan väyliä, joiden kautta näitä asioita voi miettiä, ja niistä ehkä avautuu uusia ajatuksia, Langinauer selvittää.

Kattaus on kansainvälinen. Lontoon yliopiston Goldsmith’s Collegessa toimivan monitieteellisen ja taiteellisen tutkimusryhmän Forensic Architecturen videoteos tarkastelee Ateenassa vuonna 2018 tapahtunutta nuoren aktivistin kuolemaan johtanutta pahoinpitelyä keskellä päivää vilkkaalla kävelykadulla.

Saksalainen Hito Steyerl puolestaan käsittelee kahdessa teoksessaan museon tilaa ja museon sisällä olevaa turvallisuutta. Virolaisen Flo Kasearun teos pohjautuu naisten turvataloon päätyneiden naisten kokemuksiin.

– Hänen äitinsä perusti vuonna 2009 ilmeisesti Viron ensimmäisen turvatalon ja Kasearu on pitänyt siellä työpajoja naisille. Niistä on tämä meillekin saatu teos syntyisin, Langinauer kertoo.

Näyttelyn suomalaistaitaiteilijoihin lukeutuu myös yksi vantaalainen tekijä, Sepideh Rahaa, joka käsittelee turvallisuutta maahanmuuttajanaisen kokemuspohjalta. Helsinkiläisen Shubhangi Singhin uusi teos puolestaan on tehty julkisessa tilassa havainnoiden ja se pohjautuu Myyrmäessä tapahtuneeseen tilanteeseen.

Myös Artsi itse ottaa kantaa turvallisuuteen säännöin, joihin jokaisen näyttelyvieraan on sitouduttava tehdäkseen museosta mahdollisimman turvallisen kaikille siellä oleville. Sääntöjen mukaan ei esimerkiksi pidä tehdä ennakko-oletuksia museossa kohdattavista muista ihmisistä eikä käyttää toiselle mahdollisesti turvattomuuden tunnetta aiheuttavaa syrjivää kieltä.

Jutusta korjattu virheellinen tieto 10.9. kello 18.21: taiteilija Shubhangi Singh ei ole vantaalainen vaan helsinkiläinen.

Katso myös:

Taidemuseo Artsi on nyt Leonardo Vilhun valtakunta

Keramiikalla on asiaa – Venäläisten ja suomalaisten taiteilijoiden harvinainen yhteisnäyttely Vantaan taidemuseo Artsissa puhuu kulutuksesta ja ihmisen luontosuhteesta

Rap- ja hiphop-kuville Artsin uusi kävijäennätys – Näyttelyyn ehtii vielä viikonloppuna