Korona-aiheisesta graffitista napatulla kuvalla voi osallistua taidemuseon kokoelmatyöhön – Artsi kerää ja tallentaa kulkijoiden bongauksia niin Vantaalta kuin muualtakin Suomesta

Korona-aika heijastuu myös graffiteissa. Artsi tallentaa aiheeseen liittyvistä graffiteista otettuja kuvia, joita voi lähettää museolle vuoden loppuun asti. ESM/ Arkisto
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Taidemuseo Artsissa alkoi viime keväänä dokumentointiprojekti, jossa tallennetaan valokuvia koronapandemian poikkeusaikaan liittyvistä graffiteista ja katutaiteesta. Kuvia voivat museolle lähettää kaikki, jotka eri ympäristöissä liikkuessaan sattuvat aiheeseen liittyviä töitä näkemään tai ovat kenties itse niitä tehneet.

Kokoelma-amanuenssi Pauliina Kähärän mukaan kuvia on arkistoitu jo noin kuusikymmentä. Niiden kerääminen jatkuu vuoden loppuun.

– Kuvia saa lähettää kaikkialta Suomesta. Suurin osa on tähän mennessä kuitenkin tullut Vantaalta ja Helsingistä.

Joukossa on yksittäisten tekijöiden töitä, ryhmässä tehtyjä ja neulegraffiteja.

– Osa graffitien tekijöistä on selvästi ollut hyvin kokeneita ja osa aloittelijoita, yleisötyön amanuenssi Eeva Hytönen kertoo.

– Saaduista kuvista huomaa, miten tunnelma on näiden parin vuoden aikana ollut eri hetkinä erilainen. Uudenmaan sulku esimerkiksi näkyi hyvin selvästi, mutta kun sulku loppui, kukaan ei enää tehnyt siihen viittaavia töitä. Samoin esiin nousi hoitajien uupumus, mutta viimeisimmissä koronagraffiteissa ei hoitajia enää näy.

Hytönen toteaa, että jokainen joka osallistuu kuvien kartuttamiseen, osallistuu samalla museon kokoelmatyöhön.

– Kokoelmatyö ja yleisötyö kulkevat tässä projektissa tiiviisti yhdessä.

Ohjeet kuvien lähettämiseen saa museon nettisivuilta. Siellä on nähtävissä myös kuvakaruselli, johon on poimittu saatua kuvasatoa.

Lue myös:

Vantaalainen nelikymppinen perheenisä ei hylkää graffiteja – "Teen noin yhden graffun per viikko"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut