Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Korona-aiheisesta graffitista napatulla kuvalla voi osallistua taidemuseon kokoelmatyöhön – Artsi kerää ja tallentaa kulkijoiden bongauksia niin Vantaalta kuin muualtakin Suomesta

Taidemuseo Artsissa alkoi viime keväänä dokumentointiprojekti, jossa tallennetaan valokuvia koronapandemian poikkeusaikaan liittyvistä graffiteista ja katutaiteesta. Kuvia voivat museolle lähettää kaikki, jotka eri ympäristöissä liikkuessaan sattuvat aiheeseen liittyviä töitä näkemään tai ovat kenties itse niitä tehneet.

Kokoelma-amanuenssi Pauliina Kähärän mukaan kuvia on arkistoitu jo noin kuusikymmentä. Niiden kerääminen jatkuu vuoden loppuun.

– Kuvia saa lähettää kaikkialta Suomesta. Suurin osa on tähän mennessä kuitenkin tullut Vantaalta ja Helsingistä.

Joukossa on yksittäisten tekijöiden töitä, ryhmässä tehtyjä ja neulegraffiteja.

– Osa graffitien tekijöistä on selvästi ollut hyvin kokeneita ja osa aloittelijoita, yleisötyön amanuenssi Eeva Hytönen kertoo.

– Saaduista kuvista huomaa, miten tunnelma on näiden parin vuoden aikana ollut eri hetkinä erilainen. Uudenmaan sulku esimerkiksi näkyi hyvin selvästi, mutta kun sulku loppui, kukaan ei enää tehnyt siihen viittaavia töitä. Samoin esiin nousi hoitajien uupumus, mutta viimeisimmissä koronagraffiteissa ei hoitajia enää näy.

Hytönen toteaa, että jokainen joka osallistuu kuvien kartuttamiseen, osallistuu samalla museon kokoelmatyöhön.

– Kokoelmatyö ja yleisötyö kulkevat tässä projektissa tiiviisti yhdessä.

Ohjeet kuvien lähettämiseen saa museon nettisivuilta. Siellä on nähtävissä myös kuvakaruselli, johon on poimittu saatua kuvasatoa.

Lue myös:

Vantaalainen nelikymppinen perheenisä ei hylkää graffiteja – "Teen noin yhden graffun per viikko"