Onko tilisi nollilla, laskut perinnässä tai velkaa kasaantunut? Nyt saat ilmaista apua helposti Vantaalla – "Monen tilanne on kurjistunut"

Oma raha: Talousneuvola palvelee Tikkurilan kirjastossa kerran viikossa. Apua saa myös verkon kautta.

Talous- ja velkaneuvoja Sini Silver Itä-Uudenmaan oikeusaputoimistosta on yksi Talousneuvolan työntekijöistä. Hän uskoo matalan kynnyksen palvelulle riittävän kysyntää. Tiina Örn

Tiina Örn

Tikkurilan kirjastossa palvelee koko syyskauden uusi Talousneuvola. Kerran viikossa avoinna oleva neuvontapiste on tarkoitettu kaikille, joita oma taloustilanne askarruttaa.

Raha-asioiden ei tarvitse olla erityisesti solmussa, juttelemaan voi tulla oman taloudenpidon järkeistämisestä tai kysymään neuvoa, miten oman velkamääränsä voi selvittää.

– Talousneuvolasta saa matalan kynnyksen moniammatillista talousneuvontaa ilman ajanvarausta, talous- ja velkaneuvoja Sini Silver Itä-Uudenmaan oikeusaputoimistosta sanoo.

Neuvolan tarjoama apu on asiakkaalle maksutonta. Tarkoituksena on, että palvelu auttaisi hallitsemaan omaa taloutta sekä ehkäisemään velkaongelmien syntymistä ja syvenemistä.

Silver toteaa, että talousneuvolaan voi tulla myös kaivatessaan apua vaikkapa epäselvään perintälaskuun tai ulosotosta tulleeseen kirjeeseen. Asia joko selvitetään paikan päällä tai sitten asiakas ohjataan eteenpäin.

Vantaalla on aiemminkin ollut tarjolla velkaneuvontaa ja sosiaalisen luototukseen liittyviä palveluja. Kysyntää kuitenkin uskotaan riittävän myös hyvin matalan kynnyksen palvelulle.

Talousneuvolasta saa apua myös omien velkojen määrän selvittämiseen.

– Kotitalouksien velkaantuminen ja ylivelkaantuminen ovat kasvaneet koko 2000-luvun  Pääkaupunkiseudulla omat haasteensa tuovat yleisesti suuremmat asumismenot. Myös koronan aiheuttamat äkilliset työttömyystilanteet ovat entisestään kurjistaneet monen taloustilannetta, Silver toteaa.

Itä-Uudenmaan oikeusaputoimiston talous -ja velkaneuvonnassa jaetaan uusia asiakkuuksia karkeasti arvioiden reilu 20 viikoittain.

– Yleistä puhelinneuvontaa ja chattineuvontaa annetaan näiden lisäksi päivittäin useille asiakkaille, Silver lausuu.

Talousasioita ratkotaan myös sosiaalisessa luototuksessa. Sosiaalisesta luototuksesta ei ole päivittäistä tai viikoittaista dataa, mutta uusia yhteydenottoja tulee vuosittain noin 600.

Tikkurilan kirjasto valikoitui Talousneuvolan paikaksi keskeisen sijaintinsa ja saavutettavuutensa takia.

– Kirjasto voi olla monelle jo entuudestaan tuttu asiointipaikka, Silver pohtii.

Asiakkaiden yksityisyyden varjelua on pohdittu Talousneuvolaa perustettaessa. Asiointi tapahtuu pääasiassa anonyymisti eikä asiakkaan henkilötietoja kirjata asiakastietojärjestelmiin.

Silver kuitenkin huomauttaa tilan olevan julkinen.

– Mikäli haluaa välttää julkisessa tilassa asiointia, voi olla yhteydessä talous -ja velkaneuvonnan valtakunnalliseen chat-palveluun joka löytyy talousjavelkaneuvonta.fi sivustolta. Samalta sivustolta löytyvät myös oikeusaputoimistojen yhteystiedot ja sähköinen asiointipalvelu.

Silver haluaa varmistaa, ettei Talousneuvolan tarjoamasta tuesta ole vääriä käsityksiä. Palvelussa ei esimerkiksi tarjota lainoja tai takauksia.

– Voimme ohjata kansalaisen hakemaan apua esimerkiksi kaupungin sosiaalisesta luototuksesta, mikäli edellytykset siihen täyttyvät.

Yhteishanke

Apua ilman ajanvarausta

Talousneuvola Tikkurilan kirjaston aulassa (Lummetie ) torstaisin 9.9.– 16.12. kello 12–15. Tarvittaessa käytössä on myös rauhallisempi tila, kirjaston toisessa kerroksessa sijaitseva kokoushuone Voimala.

Vantaan Talousneuvola on Vantaan kaupungin ohjauksen ja neuvonnan (sosiaalinen luototus ja sosiaalineuvonta), Ulosottolaitoksen sekä Itä-Uudenmaan oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnan yhteinen hanke.

Neuvolaan ei tarvitse varata aikaa.

Talousneuvolassa palvelevat talous- ja velkaneuvonnan, sosiaalipalvelujen ja ulosoton asiantuntijat.

Palvelu on asiakkaille maksutonta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut