Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: "Terveysliikuntasuositukset ovat monelle ikääntyneelle liian vaativat" – Näin eri painoisten kannattaa liikkua ehkäistäkseen diabeteksen riskiä

Vyötärönympäryksellä voi olla vaikutusta siihen, millainen liikunta parantaa tehokkaimmin ikäihmisen sokeriaineenvaihduntaa ja pienentää siten diabeteksen riskiä.

Vyötärölihavilla ikääntyneillä erityisesti kevyempi liikunta ja istumisen vähentäminen ovat yhteydessä parempaan sokeriaineenvaihduntaan. Sen sijaan hoikkien ikääntyneiden sokeriaineenvaihduntaa edistää parhaiten raskaampi liikunta. Tämä käy ilmi tutkimuksesta, joka on osa Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan toteuttamaa Oulu1945-väestötutkimusta.

– Tutkimuksemme osoittaa ensimmäistä kertaa, että liikunnan ja sokeriaineenvaihdunnan yhteys ikääntyneillä on riippuvainen vyötärönympäryksestä, sanoo tiedotteessa tutkija Miia Länsitie.

Diabeteksen riski kasvaa voimakkaasti ikääntyessä ja vyötärölihavuus on diabeteksen merkittävin riskitekijä.

– Terveysliikuntasuositukset ovat monelle ikääntyneelle liian vaativat. On sen vuoksi tärkeää löytää keinoja yksilöllisempään, henkilön toimintakyvyn huomioivaan ohjaukseen. Väestöpohjainen ikääntyneiden aineisto on ainutlaatuinen, eikä kiihtyvyysanturimittauksiin perustuvia vastaavia tutkimuksia ole tehty aiemmin, Länsitie jatkaa.

Hän kertoo, että tutkimuksen perusteella voidaan erityisesti ylipainoisia ikääntyneitä rohkaista vähentämään istumista ja lisäämään kevyttä liikkumista, koska sillä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia.

Tutkimukseen osallistui vuosina 2013–2015 yli 700 iältään 67–70-vuotiasta oululaista. Heidän liikkumistaan ja paikallaan oloaan seurattiin ranteessa pidettävällä aktiivisuusmittarilla kahden viikon ajan. Sokeriaineenvaihduntaa tutkittiin verinäytteestä tehdyllä sokerirasituskokeella.

Osallistujat luokiteltiin vyötärönympäryksen mukaan hoikkien, normaali ja vyötärölihavien ryhmään.

Vyötärölihavien ryhmässä kevyt liikunta oli yhteydessä alhaisempaan paastoinsuliiniin ja elimistön vähäisempään insuliiniresistenssiin. Runsas paikallaanolo oli yhteydessä heikompaan sokerinsietoon.

Hoikilla ikääntyneillä kohtuukuormitteinen ja raskas liikunta oli yhteydessä sokerirasituskokeessa mitattuihin alhaisempiin insuliiniarvoihin.

Noin puolen miljoonan suomalaisen arvioidaan sairastavan diabetesta. Sairaus on erityisen yleinen ikääntyneillä.

Ylipaino on tyypin 2 diabeteksen tärkein riskitekijä. Fyysisen aktiivisuuden väheneminen on yksi tärkeimmistä syistä ylipainon lisääntymiseen.