Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi vertailu yllättää: Kivistö ja Leinelä kuuluvat Vantaan kalleimpiin asuinalueisiin asukkailleen – Tammisto ja Ylästökin jäävät taakse

Asuntohinnat: Uudessa vertailussa asuntojen hinnat on suhteutettu kunkin asuinalueen kotitalouksien tulotasoon.

Vapaala on asuntohinnoiltaan Vantaan edullisin asuinalue, kun asuntojen hinnat suhteutetaan asukkaiden tulotasoon.

Myös Martinlaaksossa, Hakunilassa, Koivukylä-Havukoskella sekä Mikkolassa ja Hämeenkylässä asuntojen hinnat suhteessa alueilla asuvien ihmisten tuloihin kuuluvat Vantaan ja koko pääkaupunkiseudun edullisimpiin.

Kalleimmillaan asunnot ovat sen sijaan uusilla asuinalueilla Kivistössä ja Leinelässä. Myös Tikkurilan, Kirkonkylän-Veromäen ja Tammiston asuntohinnat ovat vertailun kärkipäätä.

Tiedot käyvät ilmi OP-pankin vertailusta, jossa Vantaan eri alueiden asuntojen kalleutta on tarkasteltu tavallisuudesta poikkeavalla tavalla.

Vertailu perustuu osakeasuntojen hankintahinnan sekä kotitalouksien käytettävissä olevien mediaanitulojen suhteeseen. Mitä korkeampi vertailuluku on, sitä kalliimpia asunnot ovat suhteessa kotitalouksien tuloihin.

Esimerkiksi Vapaalassa vertailuluku on 4,1 ja Martinlaaksossa sekä Hakunilassa 4,5.

Kivistössä se on peräti 7,19 ja Leinelässäkin 6,47. Kirkonkylä-Veromäen luku on 6,61 ja Tammiston 6,08.

Tikkurilassa luku on 6,02, Kuusikko-Hakkilassa 5,77 ja Hämeenkylässä 4,78. Länsimäen luku on 5,03 ja Myyrmäen 5,02.

(Katso kaikki asuinalueet kattava lista jutun lopusta.)

OP:n vertailun tulos ei tarkoita, että Kivistön ja Leinelän asunnot olisivat absoluutisesti Vantaan kalleimpia, sillä kalleimmat keskineliöhinnat ovat asuntohintoja mittaavan asuntojenhinnat.fi-sivuston mukaan Kirkonkylän-Veromäen alueella.

Tuloksiin vaikuttaakin Kivistön ja Leinelän asukkaiden tulotaso. Uusille asuinalueille muuttaa tyypillisesti paljon nuoria, joiden tulotaso ei ole yhtä hyvä kuin keski-ikäisten. Mikäli he haluvat ostaa oman asunnon Leinelästä tai Kivistöstä, vaaditaan siihen 6,47–7,19 vuoden nettotienestejä.

Tuloksia arvioitaessa pitää huomioida myös muut tekijät, kuten asuntojen keskikoko. Pieni koko nimittäin nostaa asuntojen keskimääräistä neliöhintaa.

Toisaalta vertailu kertoo, että asuntojen hinnat eivät ole karanneet pilviin Vantaan hintavimmillakaan asuinalueilla.

OP-ryhmän ekonomisti Joona Widgrén sanoo, että hintakuplaa ei näyttäisi olevan edes pääkaupunkiseudun himotuimmilla alueilla, kuten Helsingin Kaivopuistossa tai Kaartinkaupungissa.

Kaivopuistossa vertailuluku on 13,7 ja Kaartinkaupungissa 12,7.

– Näillä kalleimmilla alueillakin (vertailu)lukema on noussut varsin maltillisesti. Asuntojen hinnat ovat kyllä nousseet, mutta niin ovat alueen asukkaiden käytettävissä olevat tulotkin.

Vantaalla edullisimpien alueiden vertailuluku ei poikkea merkittävästi myöskään koko Suomen keskiarvosta, joka on 4,0.

Tämä tieto kumoaa osin väitettä, että pääkaupunkiseudulla asuminen on kallista.

– On muistettava, että pääkaupunkiseudulla on aina ollut aluekohtaisia eroja asuntohinnoissa, sanoo Widgrén.

OP:n ekonomistit ennustavat asuntohintojen nousun jatkuvan edelleen: tänä vuonna keskimäärin 4,5 prosentin ja ensi vuonna 3 prosentin vauhtia.

Pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat ennusteen mukaan muuta maata kiivaammin myös lähikuukausina.

– Asuntomarkkinoiden veto on tasaantumassa, mutta jatkuu reippaana, sanoo Widgrén.