Koivuhaassa toimivassa Lounastamossa on juuri alkanut lounastarjoilu. Väkeä astelee hiljalleen sisään.
– Näinä aikoina ei pysty arvioimaan, paljonko asiakkaita tulee. Määrät vaihtelevat paljon päivittäin, sanoo lounasravintolaa pyörittävän Töötti Oy:n omistaja Noora Antila.
Lounastamo avattiin vuosi sitten, keskellä koronakurimusta. Antilan mukaan avausta oli valmisteltu jo ennen koronaa, eikä pitkää prosessia haluttu enää lopettaa.
– Ravintolan alku on ollut todella vaikea. Vaikein vuosi urallani, kuvaa ravintolan keittiöpäällikkö Sari Salminen, joka on työskennellyt 15 vuotta alalla.
Koronan aiheuttama epätietoisuus tulevasta on varjostanut Lounastamon alkutaipaletta. Salissa on ollut usein turhankin väljää, kun moni läheisten firmojen työntekijä on tehnyt vain etätöitä.
Töötti pyörittää myös Auralounasta Tammistossa.
Uskomme, että hybridimalli työnteossa on lähivuosien malli.
– Nyt tammi–kesäkuussa ravintoloidemme myynti putosi 46 prosenttia verrattuna vuoden 2019 vastaavaan aikaan, kun ei ollut koronaa, Antila kertoo.
Myynnin laskun takia Lounastamossa on luovuttu vuokratyövoimasta. Kolme kokoaikaista ja yksi osa-aikainen työntekijä taas olivat lomautettuna viime talven ravintolasulun ajan.
Työntekijöiden jaksaminen on ollut koetuksella.
– Korona-aikana joustavuus ja yhteistyö ovat korostuneet. Yhteishenkemme on parantunut, Salminen kuvailee.
Antilan mukaan pari viime viikkoa bisnes on sujunut aiempaa paremmin. Vaikka etätöiden arvioidaan yleistyneen pysyvästi, moni palaa lähitöihin ainakin osittain, ja tämä voi piristää Lounastamon myyntiä.
Ravintolalla on suunnitelma sen varalle, miten se selviytyy jatkossa kiristyvässä ravintolakilpailussa, mutta toimia ei paljasteta.
– Aiomme taistella, Salminen kiteyttää.

Korona on piinannut laajasti myös isoja lounasravintolayhtiöitä. Amica-, Food & Co.- ja Tastory-ravintoloita pyörittävän Compass Group Finlandin operatiivinen johtaja Hannu Rahnasto kertoo, että myynti on pienentynyt tuntuvasti kaikissa yrityksen ravintoloissa korona-aikana. Vantaalla on yli 30 yhtiön lounasravintolaa.
– Eniten myynti on tippunut vapaa-ajan toimintaan ja tapahtumiin liittyvissä kohteissa, jopa yli 80 prosenttia. Henkilöstöravintoloissa myynti on alalle tyypillisesti pudonnut yli puoleen siitä, mikä tilanne oli ennen koronaa, etenkin business park -tyyppisissä toimistoissa, Rahnasto selvittää.
Teollisen tuotannon lähellä toimivat lounasravintolat ovat pärjänneet paremmin, koska teollisuusväki työskentelee pääasiassa työpaikoillaan.
– Kuitenkin laskua on tullut niissäkin korona-aikana noin 30 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna, Rahnasto sanoo.
Compass Group on muokannut lounaspaikkojensa palveluja, toimintaa ja aukioloa rajoitusten ja ohjeiden mukaisesti. Ravintoloita on myös suljettu väliaikaisesti.
– Liikevaihdon laskuun on sopeuduttu myös lomautuksin, osa-aikaistamisin ja irtisanomisin. Ihmisten moniosaajuus ja työn uudelleenorganisointi ovat nousseet tärkeiksi asioiksi.
Myös Sodexon liiketoimintajohtaja Panu Lokki kertoo, että yhtiön lounasravintoloiden liikevaihto on laskenut merkittävästi korona-aikana. Kärsijöinä ovat olleet Vantaalla varsinkin kaikille avoimet lounaspaikat. Parhaimmin on mennyt tuotantolaitosten lähellä olevissa ravintoloissa. Sodexolla on viitisentoista lounasravintolaa Vantaalla.
Tilanteen takia yritys on sulkenut joitakin ravintoloitaan sekä lomauttanut ja irtisanonut henkilökuntaa.
– Uskomme, että hybridimalli työnteossa on lähivuosien malli. Luotamme myös, että ihmisillä on halua jatkossakin tulla valmiiden lounaspöytien ääreen ja tapaamaan työkavereita työpaikoille. Meidän tulee löytää ratkaisuja, joilla pystymme palvelemaan asiakkaita siellä, missä he ovat, Lokki sanoo.
Lounasravintoloiden pitää uudistua etätöiden yleistyessä. Asioita täytyy miettiä uudella tavalla, kun asiakasmäärä laskee.
– Olemme muun muassa tehostaneet merkittävästi raaka-aineiden hallintaa ja minimoineet hävikkiä, Rahnasto sanoo.
Compass Group on myös aloittanut ”joustavien ruokapalvelujen” kehittämisen.
– Tämä tarkoittaa ruoan myyntiä perinteisen lounasajan ulkopuolella, eri tavoin ja eri paikoista. Esimerkkejä ovat itsepalvelut ravintolassa, kaupparatkaisujen tuominen ravintoloihin, mukaanoston mahdollisuudet ja ruokakuljetukset.
Sodexo on alkanut tarjota kaupoissa ravintoloissaan valmistettuja ”etätyöntekijän tuoreruoka-annoksia”. Pääkaupunkiseudulla on myös markkinoitu yrityksille lounassopimusta, jolla he voivat tarjota väelleen ”etätyöpäivän pelastuspakettia”.
– Lounaat toimitetaan työntekijöille kotiin lounasetuhintaan ilman kuljetuskustannuksia, Lokki kertoo.

Moni ei voi tehdä töitä etänä, ja osa heistä onkin ollut tärkeitä kanta-asiakkaita lounasravintoloille korona-aikana.
Viimeistelijä Kay Stolt nauttii wieninleikkeestä Lounastamossa. Hän työskentelee läheisessä tuotantoyrityksessä paperikansien parissa.
– Niitä töitä ei tehdä etänä, Stolt toteaa.
Työpaikka tarjoaa hänelle lounasedun, ja hän syökin lounasravintolassa aina arkena.
Stoltin mukaan seudulla on useita lounasravintoloita, ja kilpailutilanne on kova.
– Kaikki eivät kannata jatkossa, hän arvelee.
Stolt uskoo, että lounasravintoloiden pitää kehittää uusia palveluita, jotta ne pärjäävät kilpailussa.
– Aterioiden kotiinkuljetukset ovat yksi vaihtoehto, mutta sekin on jo kilpailtu ala, hän tuumii.
Pekka Laamanen nauttii naudanlihatäytteisistä enchiladoista Lounastamossa.
– Täällä on ruokatarjonta kyllä parantunut siitä, mitä se oli ravintolan alkuaikoina, hän arvioi.
Laamanenkin on kanta-asiakas, joka on aina lähitöissä.
– Työskentelen varastomiehenä lyhyen matkan päässä. Käyn täällä lounaalla arkipäivisin.
Laamanen uskoo, että lähitulevaisuus on lounasravintoloille hankala – laatu ratkaisee sen, mikä yritys pärjää ja mikä kaatuu.