Vantaa ennen ja nyt: Etävappu, etäkoulu, sukulaisten ikävä – Korona-ajan ilmiöitä eri puolilta Vantaata on tallennettu museokokoelmiin

Vantaan kaupungin julkisten tilojen lattioihin liimattavaksi tehty huomiotarra muistuttaa pitämään etäisyyttä toisiin ihmisiin ja estämään näin viruksen leviämistä. Vantaan kaupunginmuseo/Stella Karlsson

Anna-Reetta Rikala

Turvavälitarroja, kasvomaskeja ja kuvia eri puolilta kaupunkia, drive-in testauspaikoilta, tiedotteista ja käsidesipulloista.

Miltä näytti etävappu ja -pääsiäinen? Mitä meinasivat nallet ikkunoissa? Miten koettiin etätyö ja etäkoulu tai kun ei voinut tavata isovanhempia, lapsenlapsia, ystäviä ja työtovereita. Miltä tuntui, kun ikävä oli kova.

Tätä kaikkea Vantaan kaupunginmuseo on dokumentoinut ja tallentanut kokoelmiinsa maaliskuusta 2020 lähtien.

Kuvauksia etätöistä tai muuttuneista työnkuvista: koronapuhelimesta, vanhusten hoivakodista, siitä kun kaikki muuttui. Tämä kaikki on nyt tuoreessa muistissa ja vielä monelle arkipäivää. Kohta se on jo historiaa, toivottavasti.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin tallennetut esineet, kuvat ja arkistomateriaalit kertovat tulevaisuuden ihmisille elämästä Vantaalla koronaepidemian aikaan.

Kuvassa olevan Muista pitää turvaväli -tarran kehotus on nyt iskostunut ihmisten mieliin. Kun tarrat poistuvat ja elämä normalisoituu, voimme jälleen istua kylki kyljessä ja olla kavahtamatta, kun joku ohi mennessään hipaisee hihaa. Mutta kun flunssakausi alkaa tai uusi epidemia-aalto koittaa, ehkä tämänkin tarran viesti palautuu mieleen.

Osaan museon koronadokumentoinnin aineistoista voi tutustua Finna-hakupalvelussa.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiasta kertovia juttuja löytää täältä .

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut