Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö? Vuonna 1941 Itämerellä käytiin historian verisimpiin kuuluva taistelu, joka peittoaa Pearl Harborin hävityksen moninkertaisesti – "Harva tuntee Jumindan niemen tragedian"

Tallinnassa sijaitsevan Lentosataman merimuseon uusi Helvetti Itämerellä -näyttely kertoo vuonna 1941 käydystä Jumidan meritaistelusta, joka on yksi maailman suurimmista meritragedioista.

Traagiset tapahtumat saivat alkunsa Viron rannikolla 27. elokuuta vuonna 1941, kun saksalaisjoukkojen lähestyminen sai Puna-armeijan aloittamaa joukkojen evakuoinnin. Yli 200 alusta, mukanaan yli 30 000 matkustajaa ja miehistön jäsentä, käänsi keulansa kohti Leningradia.

Laivojen reitti johti kuitenkin suoraan saksalaisten ja suomalaisten merivoimien laskemalle miinakentälle. Seuraavien kahden päivän aikana yli 50 alusta vaurioitui miinaan ajamisen seurauksena tai torpedon tai lentokoneesta pudotetun pommin osuttua niihin. Yli 15 000 ihmistä menehtyi.

– Maailmalla tunnetaan Pearl Harborin taistelu ja Dunkerquen evakuointi, mutta harva tuntee Jumindan niemen lähettyvillä tapahtunutta tragediaa, jossa kuoli monta kertaa enemmän ihmisiä. Totesimme, että tätä tarinaa ei tunneta Virossa eikä muualla maailmassa ja se ansaitsee tulla kerrotuksi, yksi näyttelyn ideoijista, Viron merimuseon johtaja Urmas Dresen kertoo Tallinna24:lle.

Laivojen matkustajien ja miehistön kertomuksiin perustuva näyttely avaa 80 vuoden takaisen murhenäytelmän taustoja ja helvetillisiin olosuhteisiin joutuneiden ihmisten ja alusten tarinoita. Näyttely avautui 27. elokuuta, mikä oli Jumindan meritaistelun 80. vuosipäivä.

Näyttelyä ovat olleet suunnittelemassa muun muassa elokuvataitelija Katrin Sipelgas ja arkkitehti Ülo-Tarmo Stöör, joiden suunnittelemat kiehtovat audiovisuaaliset esitykset hyödyntävät tehokkaasti Lentosataman ainutlaatuisia tiloja.

Näyttelyn opasteet on viron lisäksi tehty suomen, englannin ja venäjän kielellä.

Lentosataman merimuseo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10–17 ja viikonloppuisin klo 10–19.

Sisäänpääsy museoon edellyttää koronatodistusta. Vaatimus ei koske alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria.