Sisäilmaongelmista kärsineestä entisestä Variston koulusta kunnostettiin päiväkodin väistötila – vanhemmat tyrmistyivät

Hämeenkylän koulun Variston lakkautetusta opetuspisteestä tulee väistötila Länsi-Vantaan päiväkodeille, joissa tehdään remontteja. Arkisto/Jorma Rinne
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Pähkinärinteen päiväkotilasten huoltajat ja sisäilma-aktiivit ovat hämmästelleet väistötilaa, jonne heidän lapsensa siirrettiin peruskorjauksen tieltä.

Korvaavat tilat 75 lapselle sijaitsevat Varistossa, Hämeenkylän koulun entisessä opetuspisteessä, jossa tehtiin viime syksynä koronatestejä. Marraskuussa paikka suljettiin, koska Huslabin henkilökunta sai oireita sisäilmasta.

Koulutilana toimiessaan osa opetuspisteen tiloista oli suljettu sisäilmaongelmin vuoksi.

Näpit irti koulusta Vantaa -facebook-ryhmässä ihmetellään, miten tila voi sopia päiväkotikäyttöön. Kommentoijat eivät usko Vantaan kaupungin vakuutteluja siitä, että tilat on laajan selvityksen jälkeen korjattu turvalliseksi. Moni muistelee epäonnistuneita korjauksia.

Variston opetustiloissa tehtiin sisäilmakorjaus vuonna 2016.

– Sen aikaisia menetelmiä olivat rakennusosien liittymien tiivistykset ja akustiikkalevyjen uusiminen, selvittää Vantaan kaupungin kunnossapitopäällikkö Jussi-Pekka Sojakka.

Lisäksi kahdessa luokassa uusittiin lattiamateriaalit ja lattiarakenne kapseloitiin.

Tänä kesänä opetuspisteessä korjattiin puutteita, joita löytyi tutkimuksissa. Muun muassa liikuntasalin puulattiarakenne purettiin ja rakenneliittymät sekä läpiviennit tiivistettiin ja betonirakenteet kapseloitiin. Lattiapinnoitteeksi vaihdettiin massalattia.

– Näillä toimenpiteillä saavutettiin toissa kesänä hyviä tuloksia muun muassa Askiston koulussa ja Havukosken nuorisotalolla, Sojakka toteaa.

Lisäksi on muun muassa korjattu, nuohottu ja säädetty ilmanvaihto sekä tehty perusteellinen siivous. Jatkossa ilmanlaatua tarkkaillaan liikuteltavilla mittauslaitteilla.

Vuonna 2018 Variston opetuspistettä harkittiin purettavaksi.

Sojakka uskoo, että väistötila on nyt toimiva. Jatkossa sitä on tarkoitus käyttää muidenkin korjattavien päiväkotien evakkopaikkana. Se tulee tarpeeseen, sillä Länsi-Vantaan päiväkotien korjausohjelmaa ei ole voitu jatkaa tänä vuonna, koska väistötiloja ei ole ollut.

Pähkinärinteen päiväkoti on nyt ensimmäinen joka muuttaa korjattuihin väistötiloihin noin kolmeksi kuukaudeksi. Kerrostalon alakerrassa sijaitsevassa Pähkinärinteen päiväkodissa tehdään sillä aikaa terveystarkastajan vaatimat korjaukset.

– Ilmamääriä lisätään ilmanvaihtojärjestelmään, Sojakka kertoo.

Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelä ymmärtää vanhempien huolen, mutta luottaa siihen, että teknisen puolen väki osaa työnsä.

– Seuraamme tilannetta niin kuin kaikissa yksiköissä ja reagoimme, jos tarvitsee.

Myös vanhemmilta pyydetään palautetta tiloista.

– Olemme tyytyväisiä, että väistötila löytyi niin läheltä, Mäkelä sanoo.

Pähkinärinteen päiväkodista on väistötilaan matkaa linnuntietä alle kilometri.

Lue myös: Vantaan kouluissa tehdään sisäilmakorjauksia kesällä – näitä kouluja korjataan

Vantaalla tehtiin sisäilmakorjauksia 17 koulussa ja päiväkodissa kesän aikana

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut