Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona levinnyt hoivakodeissa Vantaalla – Asolassa tauti levisi samaan hoivakotiin jo toista kertaa, ja yksi kerros asetettiin karanteeniin

Korona on päässyt jälleen leviämään hoivakodeissa Vantaalla.

Vantaan sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö vahvisti perjantaina, että hoivakodeissa on todettu "yksittäisiä koronatartuntoja".

Aronkytö ei vahvista, missä hoivakodeissa tartuntoja on ollut vedoten siihen, että tartunnat ovat yksittäisiä.

Aronkydön mukaan tartuntoja on ollut Vantaalla ja Espoossa.

– (Koronaan liittyviä hoivakotikuolemia) Vantaalla ei minun tietojeni mukaan ole, Espoossa niitä on ollut yksi.

Vantaan Asolassa sijaitsevassa hoivakoti Foibekartanossa jouduttiin tällä viikolla määräämään yksi hoivakodin kerros koronakaranteeniin.

Foibekartanoon korona pääsi leviämään jo toista kertaa. Edellisen kerran tartuntoja todettiin joulukuussa 2020, jolloin kaikki asukkaat määrättiin karanteeniin.

Tuolloin tartuntoja oli sekä hoivakodin asiakkailla että henkilökunnalla.

Vantaan Sanomien tietojen koronaa tavattiin uudelleen Foibessa tällä viikolla. Asukkaista otettiin testit keskiviikkona 8. syyskuuta ja niiden tuloksista kerrottiin omaisille henkilökohtaisesti.

Foibe kertoi verkkosivuillaan torstaina, että Vantaan infektiolääkäri on määrännyt hoivakotiin osittaisen koronakaranteenin. Omaiset voivat vierailla karanteeniin asetetussa kerroksessa vain saattohoitotilanteissa.

Toimitusjohtaja Ulla Broms hoivakoti Foibekartanosta ei vastannut Vantaan Sanomien kommenttipyyntöihin.

Timo Aronkytö huomauttaa, että kaksi rokotusta saaneilla vanhuksilla koronatauti ilmenee yleensä lieväoireisena. Hän ennakoi, että tartuntoja tulee jatkossa enemmän, mikäli koronarajoituksia höllennetään maan hallituksen linjausten mukaan rokotekattavuuden lisääntyneessä.

– Korona tulee olemaan keskuudessamme jatkossa pysyvästi. Silloin on tärkeää, että taudin jäljitys toimii ja hoivakodeissa altistuneet saadaan karanteeniin, Aronkytö sanoo.

Aronkydön mukaan on järkevää, että ihmiset jatkaisivat varotoimia koronan varalta, ja esimerkiksi maskeja käytettäisiin julkisissa sisätiloissa, vaikka viranomaisten asettamia rajoituksia puretaan ja maskisuositus poistuisi.

– Ei maskeja kannata jättää pois, jos tautitilannetta voidaan pitää niiden ansiosta rauhallisena.

Aronkytö arvioi, että hoivakodeissa asukkaat voivat alkaa saada kolmansia rokotteita jo loppuvuoden aikana. Se parantaisi heidän suojaansa.

– Jos yleisessä rokotekattavuudessa saavutetaan tavoitteet loka–marraskuussa, voitaisiin kolmansia rokotteita alkaa antaa loppuvuonna.

Vantaan Sanomien tietojen mukaan osa hoivakotien asukkaiden omaisista on ollut tyytymättömiä henkilökunnan osaamiseen.

Aronkytö sanoo – yleisellä tasolla – että koronan takia hoitajapula on kroonistunut kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa ja muuallakin Suomessa.

– Hoitajia työskentelee paljon rokotuksissa ja jäljityksessä. Meiltä Vantaalta puuttuu kymmeniä kotihoitajia, ja kyllä hoivapuoleltakin puuttuu (työntekijöitä), Aronkytö myöntää.