Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat – Yle: tällaiset ovat koronajärjestelyt

Kuluvan syksyn ylioppilaskirjoitusten ensimmäinen kirjallinen koepäivä on tänään maanantaina. Äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon koe aloittaa kirjoitukset. Kokeessa kielinä ovat suomi ja ruotsi.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Taina Tähkä kertoo Ylelleettä kirjoituksiin ei saa osallistua, jos on koronavirukseen liittyviä oireita.

Myös kaksi rokotusta saaneet on ohjeistettu käyttämään kasvomaskia. Kahdesta koronarokotteesta on kuitenkin hyötyä, jos toisesta rokotuksesta on vähintään viikko ja hän on altistunut koronalle muualla kuin omassa perheessään.

– Jos kokelaalla on kaksi koronarokotusta, häntä ei määrätä altistumiskaranteeniin, vaan hän voi osallistua kirjoituksiin, kertovat Ylelle Seinäjoen lukion rehtori Teijo Päkkilä ja Vaasan lyseon rehtori Jaakko Perttu.

Ylioppilastutkintoon osallistuvia on tälläkin kertaa suositeltu välttämään kontakteja 10 vuorokauden ajan ennen kokeita. Koepaikalle tullaan lisäksi porrastetusti, jotta vältytään ruuhkilta.

Jotkut lukiot pystyvät Ylen mukaan järjestämään karanteenissa oleville mahdollisuuden osallistua ylioppilaskirjoituksiin. Yksi kouluista on Vaasan lyseon lukio, jossa karanteenisalilla on oma sisäänkäynti.

Siellä kirjoittavan karanteeniin määrätyn oppilaan täytyy käydä koronatestissä edellisenä päivänä.

– Se johtaa eräänlaiseen välitilaan, jossa terveydenhoitoviranomainen tarkistaa edellisen päivän testituloksen, mittaa kokelaan kuumeen ja tarkistaa voinnin, rehtori Perttu kertoo Ylelle.

Abiturientti pääsee tekemään kokeensa karanteenisalissa, jos oireita ei ole ja testitulos on negatiivinen.

Keskiviikkona vuorossa ovat psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia.

Kaikkiaan kirjoituspäiviä on yhdeksän. Viimeinen koepäivä on keskiviikko 29. syyskuuta. Silloin on saamen äidinkieli ja kirjallisuus -koe.

Kirjoituksiin on ilmoittautunut noin 45 300 kokelasta. Se on noin 1 150 vähemmän kuin viime syksynä.

Ilmoittautumisia on noin 92 000 eri aineissa ja oppimäärissä, mikä on noin 5 900 vähemmän kuin vuosi sitten. Luvussa ovat mukana sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että sellaiset kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan.

Ylioppilastutkinnon kokeita järjestetään noin 400 lukiossa ja niiden toimipisteissä.

Tämän syksyn ylioppilastutkinto on jo neljäs kerta, joka järjestetään poikkeuksellisissa oloissa koronavirustilanteen vuoksi. Tutkinto järjestetään alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Ensi kevään kirjallisten kokeiden ensimmäinen koepäivä on 15. maaliskuuta.