Vuokrabisnes: Uudisasunnot menevät yhä useammin suoraan sijoittajille. Vantaalla näin käy joka toiselle uudelle asunnolle.
Kymmenen suurta asuntosijoitusalan toimijaa pitää Vantaalla hallussaan peräti 70 prosenttia kaupungin vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista.
Uuden selvityksen mukaan kovan rahan vuokra-asuntojen omistuspohja on Vantaalla keskittyneempää kuin missään muussa suuressa kaupungissa Suomessa.
Tilastokeskuksessa korkeakouluharjoittelijana toiminut Anssi Häkkinen arvioi selvityksessään, että Helsingissä kymmenen suurinta toimijaa haukkaa 60 prosentin osuuden vapaarahoitteisista vuokra-asuntobisneksestä. Espoossa osuus on 66 prosenttia ja muista vertailun kaupungeista Tampereella 59, Oulussa 55 ja Turussa 45 prosenttia.
Vantaa nousee vertailun kärkeen myös silloin, kun tarkastellaan kolmen suurimman sijoitusalan toimijan osuuksia markkinoista.
Vantaalla kolme suurinta asuntosijoittajaa omistaa 47 prosenttia vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista. Espoossa osuus on 44 ja Helsingissä 39 prosenttia.
Yksityisten vuokranantajien on Vantaalla suuri myös kaupungin omaan vuokratoimintaan tai säätiöihin verrattuna.
Selvityksen mukaan yksityiset osakeyhtiöt omistavat Vantaalla liki 60 prosenttia vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista. Keskinäisten vahinkovakuutusyhtiöiden osuus on hieman yli 10 ja säätiöiden osuus hieman alle 10 prosenttia.
Kunnan osuus vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista on Vantaalla selvityksen mukaan puolestaan reilut 10 prosenttia.
Aravarahoitusta saaneiden asuntojen ylivoimaisesti suurimpana omistajana toimivat pääkaupunkiseudulla kunnat.
Selvityksessä arvioidaan myös, että monissa kunnissa enemmistö uusista asunnoista valmistuu suoraan vuokrabisnekseen. Voimakkainta tämä ilmiö on ollut vuosina 2015–2019 Riihimäellä, jossa peräti 69 prosenttia asuntojen uudistuotannosta on mennyt yritysten, yhteisöjen ja yksityissijoittajien vuokra-asunnoiksi.
Uudeltamaalta eniten uudisasuntoja on mennyt suoraan sijoittajille Kirkkonummella (65 prosenttia), Keravalla (58 prosenttia) ja Vantaalla (52 prosenttia).
Häkkinen huomauttaa, että näihin lukuihin pitää suhtautua osin varoen, sillä asuinhuoneistot voivat vaihtaa nopeasti omistaa esimerkiksi "flippauksen" myötä.
Flippauksessa omistaja pitää asuntoa hallussa vain hetken ja remontoituaan sen pyrkii myymään asunnon kovalla voitolla.
Lue lisää flippaamisesta: Miniyksiön kunnostus Helsingissä toi muhkean voiton – Vantaalainen kerrostalolokohde ei löytänyt ostajaa yhtä nopeasti