Kymmeniä koronatartuntoja hoivakodeissa Vantaalta, mutta rokotukset näyttävät antavan hyvän suojan vanhuksille – "Valtaosa tartunnan saaneista osa on oireettomia", sanoo ylilääkäri Kirsi Valtonen

Tartunnat: Hoivakodit joutuvat miettimään, kertoako tartunnoista julkisuuteen. Vantaalainen Foibekartano valitsi avoimen linjan, Espoossa tiedotuspimento kärjistyi.

Keväällä saadut koronarokotukset ovat toistaiseksi estäneet vakavat oireet, vaikka korona on levinnyt jälleen hoivakoteihin Vantaalla. Outi Paappanen

Mikko Välimaa

Korona on pitkän rauhallisemman jakson jälkeen päässyt taas leviämään hoivakodeissa Vantaalla, kertoo tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kirsi Valtonen.

Suurin yksittäinen tartuntaryväs on yksityisessä hoivakodissa, jossa tartunnan on saanut 21 asukasta ja henkilökunnan jäsentä.

Yhdessä kaupungin hoivakodissa tartuntoja on seitsemän. Lisäksi on muutamia yksittäisiä tai muutaman tartunnan tapauksia.

Valtosen mukaan suurimmalla osalla oireet ovat olleet lieviä.

– Yksittäisillä asukkailla on ollut kuumeilua, mutta valtaosa tartunnan saaneista asukkaista on oireettomia. Hoivakotien asukkaat ovat pääsääntöisesti saaneet kaksi rokotetta keväällä, ja se näyttää antavan hyvän suojan vakavilta oireilta. Kuolemantapauksia ei ole tiedossa, Valtonen kertoi maanantaina.

Valtosen mukaan Vantaa ei ole tiedottanut tartunnoista, sillä tartunnat eivät ole uhka ulkopuolisille.

Jatkotartuntojen ehkäisemiseksi asetetaan karanteeneja ja seulonnat tehdään tarpeen tullen useasti.

Mahdollista on, että koronakuolemia tulee, sillä hoivakotien asukkaat ovat usein hauraita.

Hoivakodit ovat oman harkintansa mukaan kertoneet tartunnoista.

Asolassa sijaitseva Foibekartano otti viime viikolla avoimen linjan ja kertoi verkkosivuillaan, että yksi sen rakennuksen kerroksista on asetettu koronakaranteeniin.

– Avoimuusperiaatteisiimme kuuluu, että annamme viipymättä tietoa koronasta ja karanteenista ja tieto on lisäksi luettavissa nettisivuiltamme, kertoo Foiben toimitusjohtaja Ulla Broms.

Bromsin mukaan Foibessa kahdella asukkaalla on todettu koronatartunta.

Aiemmin korona pääsi leviämään Foibekartanossa joulukuussa 2020.

Hoivakodit joutuvat jatkossakin miettimään tiedotuslinjaansa, sillä koronasta on tulossa väestössä kiertävä tauti pitkäksi aikaa.

Pahimmillaan tiedotuspimento kärjistyy tavalla, joka nosti Espoossa toimivan Attendo-ketjun hoivakodin julkisuuteen toissa viikolla.

Vantaan Sanomien sisarlehti Länsiväylä kertoi erään vanhuksen omaisesta, jonka mukaan Attendo-hoivakoti laiminlöi koronatestauksen ja tiedottamisen.

Kyseisessä hoivakodissa tartuntoja paljastui lopulta 16, ja yksi koronaan liittynyt kuolema.

Vantaan sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö ennakoi, että mikäli koronarajoituksia höllennetään maan hallituksen suunnitelmien mukaan, tulee tartuntoja entistä enemmän myös hoivakodeissa.

Aronkydön mukaan on järkevää, että ihmiset jatkaisivat esimerkiksi maskien käyttöä julkisissa sisätiloissa, vaikka maskisuositus poistuisi.

– Ei maskeja kannata jättää pois, jos tautitilannetta voidaan pitää niiden ansiosta rauhallisena.

Aronkytö arvioi, että hoivakodeissa asukkaat voivat alkaa saada kolmansia rokotteita jo loppuvuoden aikana. Se parantaisi heidän suojaansa.

– Jos yleisessä rokotekattavuudessa saavutetaan tavoitteet loka–marraskuussa, voitaisiin kolmansia rokotteita alkaa antaa loppuvuonna.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut