Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso upeat kuvat – Tikkurilan kirkko on ehdolla arvostetun arkkitehtipalkinnon saajaksi Euroopassa

Tikkurilan kirkko on ehdolla EU:n ensi vuoden Mies van der Rohe -arkkitehtuuripalkinnon saajaksi.

Palkinto myönnetään korkeatasoiselle eurooppalaiselle nykyarkkitehtuurikohteelle. Sen tarkoituksena on nostaa esille laadukasta rakentamista ja korostaa arkkitehtuurin yhteiskunnallista ja kulttuurista vaikuttavuutta.

Kisassa on käynnissä karsintavaihe, ja viisi loppusuoralle valittavaa finaaliehdokasta ilmoitetaan helmikuussa 2022. Voittaja julkistetaan huhtikuussa.

Tikkurilan kirkon ohella Suomesta kisassa ovat mukana muun muassa Olympiastadionin remontti, Kirkkonummen uusi Fyyri-kirjasto, Aarne Ervin modernistisen Villa Koivikko -huvilan kunnostustyö Espoossa, K-ryhmän uusi päätoimitalo K-kampus Helsingissä sekä Kyrö Distellery -tislaamon tynnyrivarasto Isossakyrössä.

Tikkurilan kirkon on suunnitellut arkkitehtitoimisto OOPEAA Office for Peripheral Architecture. Sen pääsuunnittelija ja vastaava arkkitehti oli Anssi Lassila, ja projektiarkkitehtinä työskentelin Iida Hedberg.

Tammikuussa 2021 käyttöön vihitty kirkko on Tikkurilan seurakunnan ja Vanda svenska församlingin kotikirkko.

Lisäksi rakennuksessa toimivat Vantaan seurakuntien hallinto ja yhteinen seurakuntatyö.

Kirkon julkisivumateriaali on tiili, mikä liittää sen luontevaksi osaksi kortteliaan.

Kirkkotaide on tehty täydentämään kokonaisuutta, ei itsellisenä lisänä.

Kirkon taiteen on suunnitellut taiteilija-arkkitehtikaksikko Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo.

Tikkurilan kirkko on saanut runsaasti julkisuutta. Sen nimi valittiin vuoden nimeksi 2020, ja kirkon vihkiäismessu lähettiin televisiossa vuoden alussa.

Kirkon nimi ei ollut suinkaan ennalta kirkossa kuulutettu, sillä ehdotuksia nimikisaan tuli peräti 270.

Vantaan Sanomat kertoi viime vuoden alussa, että kirkkoon tulee muun muassa kirkkoon tulee Suomen ensimmäinen kellopeli, jolla voi soittaa mitä tahansa.

EU-arkkitehtipalkinnon perusteissa painotetaan arkkitehtuurin merkitystä kaupunkien ja Euroopan unionin kehittämisessä.

Kilpailu on saanut nimensä maailmankuululta saksalais-yhdysvaltalaiselta arkkitehdillta muotoilijalta Ludwig Mies van der Rohelta (1886–1969). Häntä pidetään modernin arkkitehtuurin edelläkävijänä ja yhtenä ja 1900-luvun merkittävimmistä arkkitehdeista.

Van der Rohen rakennukset olivat usein pelkistettyjä ja muodoltaan yksinkertaisia, mutta yksityiskohdiltaan tarkasti suunniteltuja. Tikkurilan kirkko sopii näihin kriteereihin mainiosti.

Mies van der Rohe -palkinto jaetaan joka toinen vuosi, ja ehdokkaat tulevat Euroopan arkkitehtiliiton jäsenyhdistysten kautta.

Palkinnon saajan valitsee asiantuntijoista koostuva raati. Palkinnon arvo on 60 000 euroa.