Sanna Ruotsalainen hankki koiran korona-aikana, ja nyt häntä huolettaa, miten lemmikki pärjää yksin kotona – "Pelkään, että se tuhoaa huonekaluja ja stressaa"

Moni on ottanut karvaturrin korona-aikana, koska sen hoitoon on ollut aikaa etätöiden ansiosta.

Sanna Ruotsalainen kertoo, että alkuaika Spiken kanssa on mennyt todella hyvin. Jackrussellinterrierista on tullut rakas perheenjäsen. Annika Pitkänen

Tuomas Massinen

Useat vantaalaiset ovat ottaneet koiran, kun ovat työskennelleet korona-aikana etänä. Nyt moni heistä palaa lähitöihin, kun koronarajoituksia höllennetään.

Miten koira pärjää, kun se joutuu olemaan yksin aiempaa pitempiä aikoja? Tämä voi huolettaa nyt tuoreita koiranomistajia.

Tuotepäällikkönä vakuutusalalla työskentelevä Sanna Ruotsalainen, 43, hankki Spike-nimisen jackrussellinterrierin toukokuussa, koska hänellä oli hyvin aikaa hoitaa sitä etätöissä ollessaan. Lokakuussa hän siirtyy ainakin osin lähitöihin.

Vanhan Koivukylän alueella asuva Ruotsalainen on huolissaan siitä, miten perheen puolivuotias koira reagoi, kun sen pitää päivisin olla yksin kotona aiempaa kauemmin.

Kesän aikana Spike on ollut korkeintaan vain joitakin tunteja yksin, kun talon väki – äiti, isä ja tytär – on ollut poissa kotoa.

– Spike ei ole purkanut yksinoloahdistustaan, vaan on lähinnä odottanut oven takana. Pelkään, että jatkossa se tuhoaa huonekaluja ja stressaa yksinolon takia, Ruotsalainen sanoo.

Pelkään, että jatkossa se tuhoaa huonekaluja ja stressaa.

Hän toivoo, ettei hänen tarvitse jatkossa olla joka päivä Pasilan pääkonttorilla.

– Toivon hybridimallia. Ennen koronaa voin tehdä kaksi päivää viikosta etänä.

Vaikka Ruotsalainen olisi lähitöissä kello 9–17, Spiken ei tarvitse olla koko päivää yksin, sillä 10-vuotias tytär tulee koulusta kotiin päivällä.

Ruotsalaisen mielestä etätyöskentely on ollut ruusuista aikaa, kun koiran kanssa on voinut viettää aikaa ja mennä lenkille työpäivän aikana. Nyt hänestä tuntuu pahalta, että yhdessäolo vähenee.

– Se on koiraa kohtaan väärin. Spike voi olla ihmeissään. Me olemme kuitenkin sen lauma.

Toisaalta Ruotsalainen myös uskoo, että Spike hyväksyy ennen pitkää uuden tilanteen.

Vakuutusalalla työskentelevä Sanna Ruotsalainen on tehnyt korona-aikana etätöitä. Seuranaan hänellä on ollut viime kuukausina Spike-koira. Annika Pitkänen

Kennelliiton viestintäpäällikkö Liisa Suoninen kertoo, että yksinolo voi ahdistaa koiraa, jos se ei ole tilanteeseen tottunut.

– Koira voi stressaantua, varsinkin, jos sitä ei ole opetettu olemaan yksin pidemmän aikaa. Se voi pureskella huonekaluja ja tehdä tarpeensa sisälle.

Suoninen sanoo, että koiraa kannattaa opettaa yksinoloon pennusta lähtien, vaikka olisi kotona etätöissä.

–Tärkeintä on opettaa perusasiat, joilla koiran kanssa selviää arjessa niin, että koira tietää, miten toimia eri tilanteissa.

Myös vanha koira voi oppia uusia temppuja, Suoninen huomauttaa.

– Koiraa kannattaa totuttaa yksinoloon pikkuhiljaa niin, että on ensin lyhyempiä aikoja poissa kotoa ja pidentää sitten aikaväliä vähitellen.

Jos omistajasta tuntuu, ettei hän löydä keinoja koiransa kouluttamiseen, hän voi turvautua ammattilaiskouluttajan apuun.

Suonisen mukaan ei ole rotuja, jotka sopeutuvat yksinoloon muita paremmin.

– Jokainen koira on yksilö ja laumaeläin. Koiran tilannetta voi helpottaa, jos sillä on koirakaveri, jonka kanssa se viihtyy. Uuden koiran hankinta ei kuitenkaan aina ole toimiva ratkaisu koiran yksinolon ongelmiin.

Ruotsalaiset ovat pohtineet toisen hauvan hankintaa.

– Koirakuume on herännyt uudestaan. Kultainennoutaja olisi kiltti ja lempeä kaveri Spikelle.

Ruotsalainen on saanut vinkkejä, joilla Spiken mahdollista yksinoloahdistusta voi helpottaa.

– Radion voi jättää päälle. Vaatteita voi laittaa sille koppaan, koska se voi hajun perusteella arvioida, kauanko omistaja on ollut poissa. Tämä tuo sille turvallisuudentunnetta.

Spike on puolivuotias jackrussellinterrieri, jonka on pian totuttava yksinoloon aiempaa enemmän. Annika Pitkänen

Tilastot

Buumi jyllää

Kennelliittoon rekisteröityjen koirien määrä kasvoi viime vuonna yli kahdeksan prosenttia vuodesta 2019. Kun 2019 Suomessa rekisteröitiin yli 45 000 koiraa, 2020 rekisteröintejä oli lähes 49 000. Tänä vuonna kasvu on jatkunut.

Liitto sai Vantaalta tammi–elokuussa 920 uuteen koiraan liittyvää omistajailmoitusta. Koko viime vuonna uusia koiria hankittiin liiton tietojen mukaan Vantaalla 1 447. Vuonna 2019 vastaava määrä oli 1 279. Labradorinnoutaja on ollut maan suosituin rotu 2019–2021.

Lähde: Kennelliitto

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut