Koronavirustestaus kohdistuu jatkossa ensisijaisesti virukselle altistuneiden, rokottamattomien oireisten ja rokottamisen jälkeenkin vakavalle koronavirusinfektiolle alttiiden henkilöiden testaamiseen.
Sosiaali- ja terveysministeriö on juuri päivittänyt kansallisen covid-19-testaus- ja jäljitysstrategian. Se on voimassa tästä päivästä lähtien.
– Pandemia on nyt puolustuskannalla ja rokotekattavuus on noussut, joten testaamista ja jäljitystä voidaan uudistaa, sanoo koronatestausvalmiuden kansallisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.
Hän muistuttaa, että jatkossakin testiin pääsyä tulee ylläpitää.
– Me emme nosta käsiä ylös pandemian edessä. Tavoitteena on yhä, että testiin pääsee vuorokaudessa ja että testitulos valmistuu vuorokaudessa. Sitä mukaa kun rokotuskattavuus etenee, tautitaakka pienenee, ja tartunnoista huolimatta vakava sairastuminen koronavirustautiin vähenee.
Testausten periaate on, että oireita omaavien tulee päästä testiin. Mitään lukuja siitä, kuinka paljon testimäärien on tarkoitus vähentyä, ei ole olemassa.
Keneltäkään ei oteta pois mahdollisuutta päästä koronatestiin.
Pietilä korostaa, ettei nyt ole tarkoitus vaikeuttaa testiin pääsyä vaan suunnata tarkoituksenmukaisemmin. Hänen mukaansa nyt ei ole tapahtumassa mitään dramaattista.
– Testaus on vähintäänkin perustelua, jos on esimerkiksi rokottamaton tai on saanut vasta yhden rokotteen ja on koronaoireinen.
Pietilä arvioi, että käytännössä suurin muutos tuli alle 12-vuotiaiden testaukseen. Pienen nuhan saanutta ei neuvota menemään testiin.
– Testaus on kuitenkin perusteltua esimerkiksi silloin, jos perheessä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä roketesuojaa.
Johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) muistuttaa, että nyt testauksen kohdentaminen muuttuu.
– Alueellinen ja paikallinen tilanne huomioidaan siinä, miten testataan ja jäljitetään. Tapauskohtaista ratkaisemista. Jos testausta pystytään vähentämään, on pidettävä yllä valmiutta testata enemmän, jos tilanne niin vaatii.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru korostaa, että keneltäkään ei oteta pois mahdollisuutta päästä koronatestiin. Ihmisten yhdenvertaisuus vaatii tätä.
– Se koskee myös alle 12-vuotiaita lapsia.
Osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä myös sanoo, että kaikilla on mahdollisuus hakeutua testiin, jos henkilöllä on oireita.
Tähän asti testiin on neuvottu menemään vähäisistäkin oireista. Nyt kaksi koronarokotetta saaneita, joilla on lieviä oireita, ei neuvota hakeutumaan testiin. Neuvona on pysyä kotona ja sairastaa siellä kunnes on terve. Todennäköisesti hänellä on influenssa eikä korona.
Lisätty 14.9. kello 16.05 kaksi rokotetta saaneiden testaamisesta.